„Fortum“ pradėjo arbitražo procesą prieš Rusijos Federaciją ir sieks prisiteisti kompensaciją už neteisėtai nusavintą savo turtą, kad apsaugotų savo teisinę padėtį ir akcininkų interesus“, – pranešime spaudai teigė „Fortum“.

„Arbitražo procesas pradėtas po to, kai Rusijos Federacija pažeidė su Nyderlandais ir Švedija sudarytose tarpusavio investicijų sutartyse numatytus savo įsipareigojimus“, – toliau nurodoma komunalinių paslaugų įmonės pranešime.

Suomių energetikos milžinė praėjusių metų balandį pranešė, kad jos dukterinės įmonės Rusijoje PAO „Fortum“ generalinis direktorius buvo nušalintas nuo pareigų, o vietoje jo paskirtas kitas asmuo – tuo metu įmonė jau buvo pradėjusi pasitraukimo iš Rusijos procesą.

Šio pranešimo išvakarėse prezidentas Vladimiras Putinas buvo pasirašęs prezidentinį potvarkį, kuriuo buvo tvirtinamas įmonės „Fortum“ ir jos dukterinės įmonės Vokietijoje „Uniper“ veiklos Rusijoje perėmimas.

2023 m. gegužę Suomijos komunalinių paslaugų įmonė pranešė nurašanti Rusijoje nusavintą turtą, pridurdama, kad investicijos, kurių suma siekė maždaug šešis milijardus eurų, buvo finansuojamos iš šioje šalyje gautų pinigų srautų.

Antradienį „Fortum“ nurodė „sieksianti prisiteisti kompensaciją, kurios dydis bus lygus bendrovės PAO „Fortum“ akcijų ir jos investicijų Rusijoje vertei ir sudarys keletą milijardų eurų“.

Naujienų agentūrai AFP atsiųstame elektroniniame laiške įmonės „Fortum“ atstovė Maiju Daniel-Huhtaniska paaiškino, kad „sprendimas dėl to, kur vyks arbitražo procesas, kol kas nėra priimtas“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją