Mažėja poreikiai

Nors šalies ekonomika šlubuoja, palūkanos bankuose auga, o maistas vis dar nepinga – baldams žmonės pinigų vis dar atranda, o kai kurie tam taupo net ištisus metus.

„Jeigu reikia, tai ir perkame, niekur tu nuo to nepabėgsi“, – teigė moteris.

„Namą įsirengėme ir ne iš karto pirkome visus baldus, todėl dabar po truputėlį perkame“, – dalijosi kita.

Natūralu, kad baldų poreikis niekur nedingsta, tačiau situacija sektoriuje sudėtingėja. Pagal užsakymą baldus gaminantys salonai išgyvena sunkius laikus ir žmonių sulaukia mažai.

„Mediena brango ir su mediena susijusi plokštė brango, visos komplektuojančios dalys, su metalais viskas, kas buvo susiję, visa furnitūra – viskas brango apie 30 procentų. Mes šito negalime niekaip kompensuoti ir kai kuriems žmonėms tapo tiesiog neįkandami tie užsakomieji baldai“, – pasakojo UAB „Sostinės baldai“ direktorė Inesa Abromaitė.

„Užsakymų lygis susitraukė maždaug penktadaliu. Eksportuojame į 30 pasaulio šalių ir visur stebime labai panašų poreikio sumažėjimo lygį“, – atskleidė „Vakarų medienos grupė“ direktorė Ingrida Grikpėdienė.

Apgalvoti pirkiniai

Baldų įmonės pastebi, kad pirkiniai šiuo metu labiau apgalvoti. Žmonės ieško baldų, taupančių energiją ir vandenį, mažiau perka ir pigesnių užsakomųjų baldų.

„Pigesnių, pavyzdžiui, virtuvės baldų po kelis tūkstančius eurų – nebeperka žmonės. Jie mieliau tada pasirenka kažkokius standartinius baldus, nebeužsakinėja, nes gaunasi pirkti pigiau“, – dalijosi I. Abromaitė.

Situacija baldų sektoriuje

Ekonomistas sako, kad baldų sektoriuje bloga žinia yra tai, kad baldų gamyba per metus nukrito kone 20 proc. Tačiau, jo teigimu, yra ir gerų žinių.

„Gera naujiena yra ta, kad paskutinius keletą mėnesių tas gamybos kritimo tempas nespartėjo“, – teigė Aleksandras Izgorodinas.

Anot Užimtumo tarnybos, baldų įmonės kol kas veiklų nestabdo, tačiau darbuotojų atleidimų jose jau daugėja.

„Turėjome 5 pranešimus apie grupės darbuotojų atleidimus, kuriuose buvo minimi 209 darbuotojai. Palyginimui, 2022 metų sausio-gegužės mėnesiais turėjome tik 2 tokius pranešimus, kuriuose buvo kalbama tik apie 39 darbuotojus“, – teigė užimtumo tarnybos atstovė.

Sunkius laikus ekonomistas baldininkams prognozuoja iki rudens, o iki tol – lietuviškiems baldininkams bus spaudimas mažinti kainas.

„Ateis pakankamai didelis spaudimas iš Skandinavijos įmonių ir iš Vakarų Europos gamintojų mažinti savo produkcijos kainas, nes Vakarų europiečiai mažina savo kainas, dėl to, kad pakrito žaliavų kainos ir krinta vartojimas“, – aiškino A. Izgorodinas.

„Tie, kurie dirba pigesniame segmente, jau paleido tas kainas. Mes, kurie dirbame tokiame brangesniame segmente, nėra iš ko leisti“, – dalijosi UAB „Sostinės baldai“ direktorė I. Abromaitė.

Pramonė, baldų gamyba (asociatyvi nuotr.)

Baldai gali pigti

Kol baldininkams prekyba sekasi prastai, gyventojams baldai gali pigti.

„Baldų kaina turėtų šiek tiek pakristi artimiausiu metu, bet čia tikriausiai jau vasaros pabaigos arba rudens istorija“, – teigė ekonomistas A. Izgorodinas.

Tam pritarė ir „Vakarų medienos grupės“ direktorė.

„Sandėliuose šiuo metu dar yra nemažai iš brangių medžiagų pagamintos produkcijos, tačiau VMG gamykloms pavyko gana efektyviai išnaudoti pingančių žaliavų bei mažėjančių transportavimo kaštų potencialą, todėl artimiausiu metu vartotojai šių pastangų rezultatus taip pat turi pajusti“, – teigė UAB „Vakarų medienos grupė“ direktorė I. Grikpėdienė.

Labiausiai baldininkai kentėjo praėjusių metų rudenį. Tada gamybos apimtys krito kone trečdaliu.

Visą reportažą galite rasti LNK portale: