Perka, kas būtiniausia

Sunkmetis stipriai apkarpė ir didžiajai pavasario šventei besiruošiančiųjų išlaidas. Panevėžiečiai per žiemos šventes nevengę paišlaidauti – stalą apkrauti įmantresniais valgiais, skaniai pavakarieniauti restorane ar papramogauti su draugų kompanija, dabar skaičiuoja kiekvieną litą.

Dauguma Panevėžio gyventojų Velykoms pasiruošti ketina už 50 litų: ant stalo padėti pačių gamintų tradicinių patiekalų ir prisiminti pramogas šeimos rate – pavyzdžiui, ridenti margučius.

„Sekundės“ kalbinti turguje sutikti panevėžiečiai teigė, kad susipirkti šventėms reikalingų produktų dar neskuba – pirmiausia reikia apsidairyti, kur parduodama pigiau. Dauguma tikino, kad išlaidas tenka kruopščiai apskaičiuoti, nes jos neturėtų būti didesnės nei 50 litų. Vos vienas kitas prasitarė galintis išleisti šimtinę ar daugiau.

„Nusipirkti noriu tai, kas būtiniausia – kiaušinių, žuvies, daržovių, mėsos, truputį saldumynų. Mūsų šeima nedidelė, esame trise, patiekalus ruošiu pati, todėl daugiau nei šimto litų išleisti neturėčiau. Visiems reikia taupyti, bet ir visai prie tuščio stalo sėdėti nesinori“, – kalbėjo panevėžietė Audronė.
Keturiasdešimt trejų metų Vitalijus neslėpė, kad per žiemos šventes nereikėjo skaičiuoti kiekvieno lito: Kalėdos sutiktos draugų būryje, o tarpušventis buvo gana turiningas – su šeima lankytasi keliuose koncertuose, ne kartą vakarieniauta restorane.

„Šįkart prašmatnią vakarienę esame priversti pamiršti, nes šeimoje jau yra ir bedarbių. Atėjau į turgų tikėdamasis, kad čia galiu rasti pigesnių produktų. Atverdamas piniginę kaskart pamąstau, ar būtina vieną ar kitą daiktą įsigyti, gal be jo apsieisim. Su žmona sutarėm, kad Velykų stalui skirsim iki šimto litų – būtinai nupirksiu kiaušinių, truputį žuvies, mėsos, vaikams saldainių. O jei išleisime daugiau, tai visą mėnesį ir valgysime senus margučius. Be to, sutarėme, kad ir jokių dovanų vieni kitiems neteiksime“, – sakė Vitalijus.

Panevėžietis juokavo, kad dabar tokio brangaus laikrodžio, kokį žmona padovanojo per Kalėdas, tikrai nepriimtų: „Nei juo šeimą pamaitinsiu, nei sąskaitas apmokėsiu – tai liko kaip gražus gero gyvenimo prisiminimas.“

Pelnas kris

Dideliu pirkėjų antplūdžiu negalinčios pasigirti Ukmergės g. esančios Panevėžio centrinės turgavietės pardavėjai tikino, kad klientų sulaukia kaip ir įprastą darbo dieną. Pasak jų, neretai atėjusieji tiesiog prekystalius apvaikšto, apžiūri prekes, pasiteirauja kainų ir pasitraukia.

Bendrovės „Vievio paukštynas“ teikiamais kiaušiniais prekiaujanti Aida mano, kad pirkėjų turėtų padaugėti likus porai dienų iki Velykų.

„Akcijų neskelbiame, kiaušinių kaina liko tokia pati. Tad ir pirkėjų sulaukėme vos daugiau, nei įprastai. Tik gal perkama didesniais kiekiais – ne tik po 30, bet ir po 60 kiaušinių. Manau, kad daugiausia žmonių į turgų ateis prieš pat Velykas. Bent jau norisi tuo tikėti“, – kalbėjo pardavėja.
Kolegei pritarė iš Radviliškių kaimo duonos gaminius atvežusi Ona: „Prieš Velykas pirkėjų turėtų padaugėti, taip visuomet būdavo. Kol kas didelio skirtumo nematau – perka tiek, kaip ir paprastai darbo dieną.“

Krizės pasekmes pajuto ir gyventojus aptarnaujantys prekybiniai gigantai. Kol kas iššluojamos tik atpigintos didžiųjų prekybos centrų siūlomos prekės.

Pasak pardavėjų, šventinė prekyba įsibėgėja labai vangiai, todėl belieka tikėtis, kad sunkmečio paplonintas pinigines žmonės plačiau atvers rytoj ar poryt. „Maximoje“ dirbanti Dalė patvirtino, kad labai greitai išperkamos tik akcijos prekės.

„Pirkėjų kol kas ateina tiek, kiek ir kasdien, pirkimo bumo nėra. Gali būti, kad vajus prasidės savaitgalį. Akivaizdu, kad žmonėms labai svarbios pigesnės prekės. Akcijinių daiktų nebelieka iš karto. Pavyzdžiui, prieš dvi dienas buvo atpiginti kiaušiniai – akcijos metu kaina nukrito 30 procentų. Tai juos greitai iššlavė iš lentynų“, – kalbėjo pardavėja.

Anot „Maximos“ atstovės ryšiams su visuomene Renatos Saulytės, Velykų šventėms lietuviai planuoja išleisti nuo 50 iki 200 litų ir tikisi sutaupyti specialių prekybininkų pasiūlymų sąskaita.

„Dabar žmonės kur kas griežčiau planuoja savo išlaidas. Tokių, kurie nežinotų, kiek išleis per Velykas, tėra 1 procentas, nors per Kalėdas gyventojai dar nebijojo išlaidauti – pirko ne tik įprastus produktus, bet ir egzotiškus, ne visi laukė akcijų, nebijojo sumokėti brangiau. Situacija pasikeitė. Pirkėjai renkasi tradicinius, būtiniausius produktus, ypač mėgsta specialius pasiūlymus“, – kalbėjo R.Saulytė.

Bendrovės „Norfos mažmena“ atstovas spaudai Darius Ryliškis patvirtino, kad prekybos tinklas „Norfa“ pirkėjus taip pat vilios velykinėmis akcijomis. Vis dėlto net ir specialūs pasiūlymai veikiausiai nepadės išlaikyti tokio paties, kaip pernai, pirkėjų srauto ir pelno.

„Kiek gyventojai pasiruošę per Velykas išleisti, kol kas pasakyti sunku – pamatysime po švenčių. Tačiau prekyba nuo pernai tikrai skirsis – manoma, kad pelnas kris apie 15 procentų“, – „Sekundei“ teigė D.Ryliškis.

Bendrovės „Nielsen“ vasarį atlikto tyrimo statistika:

· Apklaustas 831 respondentas, iš jų 70 procentų – moterys.

· 59 procentai respondentų teigė, kad Velykoms skirs 50–200 litų.

· 34 procentai išlaidas sumažins, 51 – paliks tokias pačias, kaip ir pernai.

· 63 procentai apklaustųjų Velykas ketina sutikti namuose su šeima, 54 su šeima arba pas gimines.

· Namuose šventes praleisti labiausiai linkę Kauno ir Šiaulių gyventojai: tik trečdalis jų ketina susitikti su draugais.

· Velykas draugų būryje atšvęsti labiausiai linkę vilniečiai ir klaipėdiečiai.

· Kaime, pas gimines arba ne namuose prie Velykų stalo sėsti tikisi daugiausia Vilniaus ir Panevėžio gyventojų.