Laikas – nelengvas

Startuolių asociacijos „Unicorns Lithuania“ vadovė Inga Langaitė teigė, kad iš tiesų pastaruoju metu technologijų sektorių purtė ne viena pasaulinė krizė, tačiau šiandien yra stebimas problemų kompleksiškumas.

Ji tikino, kad didžiausią nerimą šiuo metu ima kelti neužtikrintumas, ilgėja sprendimų priėmimo laikas.

Pasak jos, startuolių kūrėjai mėgsta pokyčius, tačiau pastaruoju metu neužtikrintumo rinkose tiek daug, kad niekas ir nebelaukia lengvesnių laikų – sprinto lenktynes šiandien keičia maratonas.

Dar pavasarį „Delfi“ skelbė apie įsisukusius masinius atleidimus pasaulyje. Technologijų milžinės, kaip „Microsoft“, „Amazon“, „Meta“, „Twitter“ ir kt. pernai lapkritį skelbė atleidžiančios tūkstančius darbuotojų. Tai palietė ir mūsų šalyje veikusias įmones.

Lietuvoje panašiu metu su darbuotojais taip pat atsisveikino tokios įmonės kaip „Ondato“, „Kevin“, „Wix“ ir kt. Pastaroji 2022 lapkritį turėjo 228 darbuotojus, o 2023-ųjų pradžioje jų skaičius dar mažėjo, nors šiuo metu stebimas įdarbinamų asmenų augimas.

I. Langaitė sutiko, kad nors ne vienas Lietuvos startuolis peržiūrėjo kaštus ir optimizavo veiklą, pasak jos, dabar masinių atleidimų ar bankrotų nefiksuojama.

„Unicorns Lithuania“ duomenimis, 2023 m. II ketv. Lietuvos startuoliuose iš viso dirbo 17,6 tūkst. žmonių – fiksuojamas 6 proc. arba maždaug 1 tūkst. talentų prieaugis per metus, 1 proc. talentų skaičiaus prieaugis – per ketvirtį“, – sakė ji.

Iš asociacijos statistikos galima matyti, kad antrąjį šių metų ketvirtį, palyginus su situacija prieš metus, daugiau nei trečdalyje įmonių (244) darbuotojų skaičius mažėjo.

Inga Langaitė

„Laikas sunkus, atleidimų ir bankrotų dar gali būti, tačiau kalbėdama apie Lietuvos startuolių ekosistemos ateitį esu rezervuotai optimistiška – daugumos didžiųjų Lietuvos startuolių finansiniai rezultatai yra superkonkurencingi, jie patys perka kitas įmones ar startuolius, pavyzdžiui, įkurtus ir Silicio slėnyje, pritraukia ir investicijas, išlaiko aukštus darbuotojų atlyginimus“, – teigė atstovė.

Šiuo metu vidutinis atlyginimas Lietuvos startuolių sektoriuje, kaip skaičiavo, siekia 3,8 tūkst. eurų iki mokesčių. Jis per metus augo 15 proc. arba 500 eurų.

Mažino darbuotojų skaičių

Remiantis „Sodros“ duomenimis, vieni didesnių darbuotojų pokyčių Lietuvoje šiuo metu fiksuojami tokiose startuolių įmonėse kaip „Ondato“, „Whatagraph“, „Oberlo“.

Kalbant apie technologijų įmonę UAB „Ondato“, čia, kaip nurodo „Sodra“, rugsėjo 22 dieną įmonėje dirbo 137 apdrausti darbuotojai. Lyginant su metų pradžia, jų buvo 171.

Duomenų rinkimo ir analizavimo įmonė UAB „Whatagraph“ taip pat sumažino savo darbuotojų skaičių. Naujausiais duomenimis, apdraustų darbuotojų skaičius siekia 48, nors sausio mėnesį dirbančių buvo 67 asmenys.

Panaši situacija ir su UAB „Shopify Lithuania“, arba kitaip „Oberlo“. Joje šiuo metu dirba 30 darbuotojų, nors metų pradžioje įmonė turėjo daugiau nei 50 darbuotojų.

Darbuotojų skaičius kito ir „SME Finance“. Nors šiuo metu apdraustųjų skaičius siekia 104 darbuotojus, sausį, remiantis „Sodra“, jų buvo 124.

Taip pat mažiau darbuotojų turi ir įmonė „Planas chuliganas“. Joje, rugsėjo 22-osios duomenimis, dirba 455 darbuotojų, nors sausio mėnesį buvo 612.

Tarp tokių įmonių – ir „Bored Panda“, kurioje nuo sausio, nuo 330 darbuotojų Lietuvoje rugsėjį mažėjo iki 297. Taip pat tokios įmonės kaip „Hostinger“, „Xirgo Global“, „Nuvei“, „Interactio“, „Adeo Web“ ir kt.

Optimizavo veiklą, įdarbino dirbtinį intelektą

Redakcija teiravosi įmonių, kas lemia darbuotojų skaičiaus mažėjimą.

Klientų aptarnavimo ir telemarketingo įmonės „Planas chuliganas“ vadovas Dovydas Braukyla aiškino, kad darbuotojų skaičius įmonėje kinta nuolat atsižvelgiant į rinkos tendencijas bei sezoniškumą.

„Praeitais metais darbuotojų kiekį augino turbulencija elektros energijos tiekimo rinkoje bei sezoniškumo iššaukta paklausa, šiais metais rinkai didelių sukrėtimų pavyko išvengti, todėl ir poreikis paslaugoms buvo kiek mažesnis.

Šiemet mums pavyko dar daugiau plėsti savo naujų klientų ratą, todėl per artimiausius pusę metų tai atsispindės ir darbuotojų skaičiuje“, – teigė jis.

„SME Finance“ atstovė Justė Žulienė tikino, kad šiemet beveik visas įmonės dėmesys buvo skirtas plėtrai į Europą ir strateginei rinkai – Nyderlandams, tačiau darbuotojų mažėjimą lėmė ir optimizacijos procesai.

„Labai daug dėmesio skyrėme ir procesų optimizacijai bei skaitmenizacijai, kas leido mums sumažinti rankinio darbo poreikį. Šių metų pradžioje paleidome „smeGo“ finansavimo platformą, kurioje jau automatizavome 20 proc. finansavimo procesų. Tai leido mums efektyviau paskirstyti darbuotojų resursus.

Žinoma, natūrali darbuotojų kaita visuomet išlieka. Šiais metais matyti tendencija, jog daugiau įdarbinome tarptautiniu mastu, ne Lietuvoje. Vertinant situaciją per visas šalis, kuriose dirbame, darbuotojų kaita išliko minimali: bendras darbuotojų skaičius visose šalyse siekia iki 140 žmonių. Artimiausiu metu planuojame toliau auginti mūsų komandas Nyderlanduose, Suomijoje ir Lietuvoje“, – teigė ji.

Startuolis

Įmonės „Hostinger“ personalo vadovė Gabija Marganavičė aiškino, kad bendrai jau kelerius metus įmonės darbuotojų skaičius svyruoja apie 950-1000.

„Šiuos metus ketiname baigti turėdami panašų skaičių komandos narių.

Reguliariai vertiname pozicijų poreikį, pradedame ir baigiame vystyti įvairius projektus, keičiasi verslo aplinka. Be to, kai kuriuos darbus mums padeda nudirbti dirbtinis intelektas. Tai ir lemia darbuotojų skaičiaus pokytį trumpuoju laikotarpiu“, – teigė ji ir pridūrė, kad kadangi darbuotojai samdomi globaliai, Lietuvoje registruotoje įmonėje darbuotojų skaičius kinta, tačiau tai neparodo pilnos komandos sudėties ir tikrųjų įmonės poreikių.

„Bored Panda“ vadovas ir įkūrėjas Tomas Banišauskas tikino, kad didžiausią darbuotojų skaičiaus pokytį įmonė turėjo šių metų pavasarį.

„Automatizavome vidinius procesus ir vykdėme keleto svarbių projektų optimizaciją. Juose minimaliai sumažinome komandas, tačiau procesas buvo sėkmingas – pasiekiame tokius pačius ir kai kuriais atvejais net geresnius projektų rezultatus.

Paraleliai efektyviname veiklą pasitelkdami dirbtinį intelektą, bet taip pat aktyviai vystome naujus projektus, pagal kurių poreikius daugiau ieškome reikalingų kompetencijų specialistų užsienyje. Šiuos sunkiai randame Lietuvoje“, – teigė jis.

Situacija dėl darbuotojų samdos pasidalijo ir UAB Wix.com vadovė Monika Laukaitė.

Ji redakcijai teigė, kad 2023 metų pradžioje įmonė turėjo darbuotojų skaičiaus mažėjimą dėl kelių priežasčių.

Pirmoji, kaip sakė, susijusi su 2022 m. pabaigoje lėčiau samdytais darbuotojais.

„Norėjome išsigryninti ar einame gera kryptimi ir kokie yra Wix prioritetai. Tuo metu pasirinkome papildomą kryptį orientuotą į operational excelence“, – teigė ji bei pridūrė, kad taip pat tuo metu baigėsi apmokama darbuotojų praktika.

„Nutarėme nepasilikti visų dalyvavusių šioje programoje“, – aiškino ji.

Gavus kitų įmonių komentarus tekstas bus papildytas.

Estijoje – startuolių krizė

Nelengvus laikus startuolių kai kurios įmonės išgyvena Estijoje.

„Delfi.ee“ rašė, kad šis periodas įmonėms yra sunkiausias per pastarąjį dešimtmetį.

Darbuototojus atleidžia ir tokios didelės įmonės kaip „Eurora Solutions“, finansinių technologijų bendrovė „Monese“, kuri metų pradžioje taip pat atleido 22 iš maždaug 500 darbuotojų.

Pardavimų valdymo programinės įrangos kūrėja „Pipedrive“ praėjusių metų lapkritį paskelbė, kad atleidžia 143 iš 1000 darbuotojų.

Apibendrinant buvo teigiama, kad maždaug trečdalis Estijos startuolių tvirtai stovi ant kojų ir dirba pelningai.

Antrasis trečdalis turi pinigų nuo šešių iki 24 mėnesių, o trečias – tie, kuriems pinigų užtenka mažiau nei šešiems mėnesiams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją