Seimas nesutiko į 2008 metų lygį atstatyti nukentėjusiųjų asmenų pensijų politiniams kaliniams bei tremtiniams: už pensijų padidinimą balsavo 27 Seimo nariai, prieš - 15, o susilaikė 40 parlamentarų.

Taip pat Seimas nutarė dar metams palikti sumažintas kompensacijas slaugai bei priežiūrai - parlamentarai 36 balsais "už" ir 38 - "prieš" nepritarė atitinkamam Seimo nario Lino Balsio siūlymui.

"Nęsažininga išskirti vieną grupę žmonių", - sakė parlamentarė Loreta Graužinienė.

Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės, norint visas išmokas atstatyti į 2009 metų lygį, valstybės biudžete reikėtų papildomai numatyti 136 mln. litų, o "Sodros" biudžete - dar 8 mln. litų.

Tokio pat dydžio valstybės išmokos, kaip ir 2012 metais, kitąmet bus mokamos teisėjams, mokslininkams, pareigūnams. Lieka galioti sumažintos ir visos valstybinės pensijos, slaugos ir priežiūros pagalbos išlaidos, tikslinės kompensacijos.

Taip pat į 2008 metų lygį neatstatytos slaugos ir priežiūros išlaidų tikslinės kompensacijos, nedarbo socialinio draudimo išmokos bei prezidento, Nepriklausomybės Akto signatarų bei sportininkų rentos.

Senatvės ir netekto darbingumo pensijos į 2009 metų lygį atstatytos nuo šių metų sausio.

Kitąmet daugiavaikėms motinoms valstybinės pensijos dar nebus mokamos

Antrojo laipsnio valstybinės pensijos daugiavaikėms motinoms, išauginusioms 5-6 vaikus, nuo 2013 metų nebus pradėtos mokėti.

Seimas ketvirtadienį priėmė Valstybinių pensijų įstatymo pataisoms, pagal kurias šios pensijos būtų mokamos nuo 2014 metų: už tai, kad pensijos būtų pradėtos mokėti balsavo 49 Seimo nariai, prieš - 11, o susilaikė 20 parlamentarų. 

Seimas taip pat nepritarė parlamentaro Jurgio Razmos siūlymui vis tik šias valstybines pensijas mokėti toms 5-6 vaikus pagimdžiusioms ir dorais juos užauginusioms motinoms, kurioms būtų sukakę ne mažiau kaip 75 metai. Seimas 29 balsais "už" ir 47 "prieš" parlamentaro pataisą atmetė.

Pensijos, kurias galėtų gauti 5-6 vaikus pagimdžiusios ar įvaikinusios ir išauginusios iki 8 metų bei gerai išauklėjusios motinos, turėjo būti pradėtos mokėti nuo 2009-ųjų liepos 1-osios, tačiau terminas kasmet buvo atidedamas.

Dabar tokią pensiją gauna motinos, pagimdžiusios ar įvaikinusios 7 ir daugiau vaikų - tokių mamų yra apie  4 tūkstančiai. Šiuo metu antrojo laipsnio valstybinė pensija yra 400 litų. 

Politikų, teisėjų, valstybių tarnautojų atlyginimai kitąmet nedidės

Politikų, teisėjų, valstybių tarnautojų atlyginimai kitais metais nedidės - parlamentarai ketvirtadienį priėmė atitinkamas Valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir valstybės tarnautojų pareiginės algos (atlyginimo) bazinio dydžio, taikomo 2013 metais, įstatymo pataisas.

Seimas iki šiol taikytą 450 litų bazinė algos dydį paliko galioti ir kitais metais. Už balsavo 52 Seimo nariai, prieš - du, o susilaikė 28 parlamentarai.

Bazinis dydis, kurį dauginant iš pareiginio atlyginimo koeficiento skaičiuojamas atlygis valstybės tarnyboje, sumažintas 2009 metais karpant viešuosius finansus dėl kilusios ekonomikos krizės. Iki 2009 metų šis dydis siekė 490 litų. Pagal šį dydį atlyginimai skaičiuojami politikams, bendrosios kompetencijos ir specializuotų teismų teisėjams, valstybės pareigūnams, valstybės tarnautojams, Konstitucinio Teismo teisėjams, kariams.

Taip pat Seimas ketvirtadienį priėmė įstatymų pataisas, kuriomis dar metams palikti sumažinti pareiginės algos koeficientai pareigūnams, politikams, teisėjams.

Dar metus parlamentarų lėšos jų veiklai bus sumažintos

Dar metus Seimo nariams skiriamos lėšos jų parlamentinei veiklai bei parlamento vadovų reprezentacinės išlaidos bus sumažintos. Tačiau parlamente ketvirtadienį pritrūko trijų balsų priimti Seimo statuto pataisai, kuria būtų dar metams numatytos mažesnės kompensacijos už tarnybinių telefonų naudojimą.

Už Seimo statuto pataisą turi balsuoti ne mažiau kaip 71 parlamentaras, tuo tarpu už pataisą, kad dar metus kompensacijos už tarnybinių telefonų naudojimą būtų mažesnės, balsavo 68 Seimo nariai.

Seimas ketvirtadienį priėmė Seimo statuto pataisas, kuriomis šiuo metu galiojantys sumažinimai dėl parlamentinei veiklai skiriamų iš laidų ir reprezentacinių fondų pratęsiami iki 2014 metų sausio. Jei parlamentas nebūtų priėmęs šių pataisų, nuo naujų metų išlaidos būtų didėjusios.

Pirmąkart Seimo statuto pakeitimai dėl minėtųjų lėšų sumažinimo buvo priimti 2008 metų lapkritį dėl ekonominio nuosmukio. Seimas parlamentinei veiklai skiriamas lėšas per kelis kartus sumažino nuo 3 vidutinių mėnesinių darbo užmokesčio dydžių (VMDU) iki 1 VMDU dydžio sumos sumažino kiekvieną mėnesį, skaičiuojant pagal dabartinį VMDU tai būtų nuo maždaug 6,5 iki 2,17 tūkst. litų. Statute numatyta, kad pasibaigus mažinimams, parlamentinei veiklai skiriamų lėšų suma sieks 1,7 VMDU dydžio suma.

Taip pat nuo 6 VMDU prieš krizę per kelis kartus iki 1 VMDU dydžio sumos buvo sumažintos Seimo pirmininkui reprezentacijos išlaidoms apmokėti skiriamos lėšos, nuo 1 VMDU iki 0,5 VMDU - Seimo pirmininko pavaduotojams reprezentacijos išlaidoms apmokėti skiriamos lėšos.

Taip pat ankstesnės kadencijos Seimas yra iki sausio sumažinęs kompensacijas už naudojimąsi tarnybiniu telefonu Seimo vadovams, opozicijos lyderiui, komitetų, komisijų pirmininkams ir jų pavaduotojams, pakomitečių pirmininkams, frakcijų seniūnams ir jų pavaduotojams, jiems šiuo metu kiekvieną mėnesį kompensuojama 0,2 VMDU dydžio (apie 400 litų) suma. Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas siūlė, kad šie mažinimai būtų pratęsti dar metams, bet nepriėmus pataisos kompensacija didės iki 0,4 VMDU, t.y. sieks apie 800 litų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)