Statistikos departamento duomenimis, kuriuos pateikia Finansų ministerija, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, apgyvendinimo paslaugų kainos šį sausį buvo 3,2 proc., vasarį – 3,3 proc., o kovą – 3,9 proc. didesnės.

Tiesa, pažiūrėjus atskirai tik viešbučių statistiką, pirmaisiais šių metų mėnesiais juose kainos mažėjo 1,8-5 proc. lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu.

Apgyvendinimo įstaigų užimtumas taip pat augo.

Pirmąjį šių metų ketvirtį 22,2 proc. daugiau apgyvendinta svečių, 19,2 proc. daugiau suteikta nakvynių, viešbučių kambarių užimtumas padidėjo 24,3 proc., apgyvendinimo įstaigų pajamos išaugo 26,7 proc. lyginant su pirmuoju praėjusių metų ketvirčiu.

Per pirmuosius šių metų mėnesius dirbančiųjų viešbučiuose skaičius padidėjo 2,4 proc., o visose apgyvendinimo įstaigose sumažėjo 3 proc.

Finansų ministerija, išanalizavusi pirmojo ketvirčio duomenis, ir toliau laikosi pozicijos, kad sektoriaus rezultatams didžiausią impulsą duoda nesumažintas mokestis, bet atsigaunanti ekonomika.

„Turimi statistiniai duomenys rodo, kad viešbučių užimtumas augo,
nepaisant to, kad didėjo ir viešbučių kainos. Tai, kaip ir ankstesnių metų duomenys dar kartą patvirtina ankstesnę ministerijos nuomonę, kad sektoriaus rezultatams didžiausią įtaką daro bendros ekonomikos tendencijos, bet ne mažesnis PVM tarifas“, – DELFI komentavo Finansų ministerijos Planavimo ir analizės skyriaus vedėja Audronė Miknevičienė.

Tačiau ji nesiima vertinti, kokią įtaką sektoriaus rezultatams turėjo mokesčio sumažinimas, tam vienas ketvirtis esą yra per trumpas laikas.

„Gavę ilgesnio laikotarpio duomenis, juos išsamiai išanalizuosime bei pateiksime apibendrinimus, kuriuos aptarsime su rinkos dalyviais ir kartu vertinsime, kokių rezultatų pasiekta sumažinus PVM tarifą. Tačiau šiuo metu neįžvelgiame priežasčių, kodėl antrojo ketvirčio tendencijos galėtų reikšmingai skirtis nuo pirmojo atsižvelgiant į tai, kad auga ir tarptautinių renginių skaičius, ir atsigauna ekonomika“, – sakė A. Miknevičienė.

Finansų ministerija neatskleidžia, ar siūlys pratęsti metus galiojantį tarifo sumažinimą. Ji skaičiuoja, kad per pirmąjį šių metų ketvirtį dėl mažėjusio PVM biudžetas neteko 2,3 mln. Lt. Anksčiau buvo prognozuota, kad per šiuos metus netekimas bus 16 mln. Lt.

Tuo metu „DnB Nord“ banko vyriausiasis ekonomistas Rimantas Rudzkis mano, kad sumažintas PVM apgyvendinimo paslaugoms sugrąžino šalies viešbučiams konkurencingumą.

„Susidaro palankios sąlygos atgaivinti konferencinį turizmą, kuris buvo apmiręs, nes susisiekimas su Lietuva po truputį gerėja. Be to, sumažintas PVM vėl grąžino mūsų viešbučiams konkurencingumą“, – sakė jis.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė DELFI anksčiau sakė, kad asociacijai priklausantys viešbučiai kainas mažino, tačiau dalis negalėjo to daryti dėl kreditorinių įsipareigojimų

DELFI primena, kad nuo 2009 m. viešbučiams buvo pradėtas taikyti įprastinis 21 proc. PVM vietoj buvusio 5 proc.

LVRA iškart po tarifo padidinimo prašė jį sumažinti motyvuodama sunkia viešbučių finansine situacija, mat tada pakilo ne tik mokesčiai, bet ir krizė sumažino klientų srautą.

Be to, daugelis viešbučių svečių yra iš užsienio, todėl esą viešbučiai savo paslaugą eksportuoja, o eksportui Lietuvoje apskritai PVM netaikomas.

Prašydama mažesnio PVM asociacija buvo žadėjusi sumažinti kainas apie 10 proc. ir įdarbinti 1 tūkst. naujų darbuotojų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją