Šios operacijos metu Italijoje sulaikytas dar vienas įtariamasis – kitai organizuotai nusikalstamai grupuotei vadovavęs asmuo. Teisėsaugos institucijų turimi duomenys leidžia pagrįstai įtarti, jog šis įtariamasis galėjo apgaule iš Italijos valdžios institucijų įgyti 15 mln. eurų valstybės lėšų. Šios lėšos, įtariama, buvo neteisėtai legalizuotos per tą patį priedangos įmonių tinklą, susijusį su viena anksčiau Lietuvoje veikusia finansų įstaiga.

Tarptautinės operacijos metu Lietuvos, Italijos ir Latvijos teisėsaugos veiksmus derino ir koordinavo Eurojusto ir Europolo pareigūnai.

2022 m. Lietuvos finansų ir teisėsaugos institucijos nutraukė šios mūsų šalyje veikusios elektroninių mokėjimų įstaigos veiklą. Dėl pinigų plovimo prevencijos taisyklių nesilaikymo jai buvo panaikinta banko licencija ir inicijuota bankroto procedūra. Įtariama, kad ši finansų įstaiga tūkstančiams nusikaltėlių visoje Europos Sąjungoje siūlydavo nusikalstamu būdu gautų lėšų legalizavimo paslaugą, atlikdama fiktyvias finansines operacijas per įmonių, kurioms vadovavo statytiniai, tinklą.

Ši įmonė savo teikiamas neva konsultavimo paslaugas reklamavo internete, o ją 2016 m. Lietuvoje įsteigė, įtariama, Italijos organizuotos nusikalstamos grupuotės nariai. Finansų įstaigai vadovavo du pagrindiniai įtariamieji, Lietuvoje ir Latvijoje gyvenę Italijos piliečiai.

Tokiu būdu organizuotos nusikalstamos grupuotės nariai neteisėtai legalizuodavo lėšas, gautas iš įvairių nusikalstamų veikų, tarp jų – vengimo mokėti mokesčius, sukčiavimo elektroninėje erdvėje, prekybos narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis. Manoma, kad 2017-2022 metais iš viso galėjo būti legalizuota apie 2 milijardus eurų, dalis nusikalstamu būdu įgytų lėšų buvo investuotos Latvijoje ir Lietuvoje perkant nekilnojamąjį turtą bei transporto priemones.

Tarp neteisėtai legalizuotų lėšų buvo ir 15 mln. eurų suma, gauta iš Italijos nacionalinių valdžios institucijų, įtariama, neteisėtai įgijus valstybės paramą statinių renovacijai. Šios lėšos būdavo skiriamos už esamų pastatų renovacijos ir apšiltinimo darbus bei kitas energijos taupymo priemones, tačiau realiai jokie remonto darbai nebuvo atliekami, pareiškėjai nebuvo tų pastatų savininkai arba tokie pastatai išvis neegzistavo.

Įtariama, kad pagrindinis šio sukčiavimo vykdytojas buvo mokesčių konsultantas, kuris organizavo 72 asmenų, žinojusių apie vykdomą piktnaudžiavimą, paraiškų pateikimą minėtai paramai gauti.

Vilniaus apygardos prokuratūroje 2022 m. sausio mėn. pabaigoje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl, įtariama, neteisėtu būdu gauto turto legalizavimo. Tyrimas pradėtas gavus duomenų, kad iš Italijos į kelių Lietuvoje veikiančių įmonių sąskaitas buvo perverta daugiau kaip 3 mln. 101 tūkst. eurų. Atlikus šių įmonių pavedimų analizę, tyrimo metu buvo nustatytos ir kitos šioje nusikalstamoje veikloje dalyvaujančios įmonės, analizuoti jų piniginiai srautai. Gavus duomenų, patvirtinančių, kad pervestos lėšos gali būti įgytos nusikalstamu būdu, buvo nedelsiant imamasi veiksmų apriboti teisę su nusikalstamu pasauliu susijusiems asmenims disponuoti šiomis lėšomis.

Tyrimai dėl organizuotos nusikalstamos grupuotės veiklos pradėti Italijoje, Neapolio ir Lečės prokuratūrose, bei Latvijoje. Po pranešimų apie įtartinas finansines operacijas, prokurorų nutarimais trijose šalyse buvo areštuotos milijoninės sumos, nekilnojamojo turto objektai ir prabangios transporto priemonės, kurios galės būti konfiskuotos.

2022 m. Eurojustas padėjo įsteigti jungtinę tyrimo grupę tarp visų susijusių nacionalinių institucijų ir koordinavo vienu metu trijose šalyse vykdomus veiksmus. Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai, dalyvaudami tyrimo grupės veikloje, kartu su šių šalių pareigūnais atliko procesinius veiksmus Italijoje bei Latvijoje.

Paminėtina, kad Italijos valstybei grąžinta daugiau kaip 3 mln. eurų neteisėtai pasisavintų valstybės piniginių lėšų, kurios buvo areštuotos Lietuvos prokurorų iniciatyva.

Tarptautinėje operacijoje dalyvavo apie 250 Lietuvos, Italijos ir Latvijos pareigūnų, iš viso suimti 7 asmenys, 11 įtariamųjų paskirtas namų areštas, atliktos 55 kratos, įšaldytas 11,5 mln. eurų vertės turtas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)