Iš karto po suėmimo Rusijos verslininkų ir pramonininkų sąjungos (RVPS) vadovas Aleksandras Šochinas įžvelgė paralelių tarp V. Jevtušenkovo ir buvusios „Jukos“ vadovybės persekiojimo bei po to sekusio įmonės padalijimo.

Dar anksčiau „Sber“ vadovas Germanas Grefas aplink „Bašneft“ susidariusią padėtį pavadino labai blogu precedentu bendram šalies investiciniam klimatui, „keliančiu abejonių visiems investuotojams“, rašo newsru.com.

„V. Jevtušenkovo byloje“ stebėtojai iš karto įžvelgė panašumų su „Jukos“ byla“. Pats buvęs „Jukos“ vadovas Michailas Chodorkovskis per interviu „Reuters“ ir RBK pareiškė manantis, kad šiuose reikaluose aktyvų vaidmenį atlieka „Rosneft“ vadovas Igoris Sečinas.

„Manau, kad jis tradiciškai kartoja modelį, kurį sėkmingai panaudojo „Jukos“ byloje“. Skirtumas, tiesa, tas, kad „Jukos“ bylą“ pradėjo V. Putino komanda ir prasidėjo ji nuo mūsų su V. Putinu debatų apie korupciją Rusijoje. Šiuo atveju, regis, yra grynai komercinė situacija – reikia išplėšti šį kąsnį ir išplėšti jį reikia nemokamai“, - kalbėjo M. Chodorkovskis.

Pradėjo mažėti „Rosneft“ išgaunamos naftos kiekiai, priminė jis. „Išspręsti šią problemą technologiniais metodais I. Sečias negali. Manau, kad investuotojai jam nesvarbūs. Jam svarbu, kad to nepastebėtų vienas žmogus – suprantama, kuris. Kadangi mūsų prezidentas ne itin nusimano tokiuose dalykuose, tai „Bašneft“ prijungimu prie „Rosneft“ galima pridengti pagrindinės įmonės žlugimą“, - teigė M. Chodorkovskis.

Newsru.com primena, kad per aštuonis 2014 metų mėnesius „Rosneft“ išgaunamos naftos kiekis sumažėjo 0,3 proc. iki 127,2 mln. tonų.

„Įtariu, kad būtent tai dabar neramina Igorį Ivanovičių, - tęsė M. Chodorkovskis. – Juk su pinigais jam dabar prastai. Dabar pas mus, gali būti, pensijų pinigai bus skirti Igorio Ivanovičiaus atlyginimo, siekiančio 50 milijonų, kompensavimui. Kadangi su pinigais ...opa, tai pasielgti pagal įprastą V. Putino politiką – t.y. daugiau ar mažiau deramai atsiskaityti su savininku – I. Sečinas, veikiausiai, negali.“ 

Tai, kad V. Jevtušenkovo sulaikymas suduoda patį rimčiausią smūgį Rusijos verslo klimatui, pareiškė ir „Rosnano“ vadovas Anatolijus Čubaisas.

„Susipažinau su kaltinimo tekstu ir aš jo nesuprantu, - sakė A. Čubaisas. – Nesuprantu, kaip galima rimtai kalbėti apie V. Jevtušenkovo plautus pinigus, nesuprantu, kaip galima jį sieti su „Bašneft“ privatizavimo sandėriais, su kuriais jis apskritai neturėjo nieko bendra“, - naujienų agentūrai „Interfax“ sakė „Rosnano“ vadovas.

„Komentuoti kaltinimus sunku, nes jie neaiškūs. Ką sugebu suprasti – kad šie veiksmai suduoda patį rimčiausią smūgį Rusijos verslo klimatui. Toks smūgis suduodamas tuo metu, kai Rusijos ekonomika balansuoja ties recesijos ir stagnacijos riba“, - sakė A. Čubaisas, kartu su V. Jevtušenkovu priklausantis RVPS valdybos biurui.

„V. Jevtušenkovas niekada nebuvo politikos aktyvistas, iš politikų rėmė tik Lužkovą, ir tai tik už tai, kad jis sukūrė Maskvoje verslą, – savo tinklaraštyje „Echo Moskvy“ svetainėje rašė ekonomistas, buvęs Centrinio banko vadovo pavaduotojas Sergejus Aleksašenka. – Visą laiką jis svyruodavo kartu su partijos, kaip ji besivadintų, linija, ir, kaip sakoma, „nebuvau, nepriklausiau, nedalyvavau.“

Ieškoti V. Jevtušenkovo byloje (pagal analogiją su M. Chodorkovskiu) politinių aspektų neverta, mano S. Aleksašenka. „Tai – pats tikriausias nusikaltimas. Nusikaltimas tų, kurie visa tai sugalvojo ir stengiasi realizuoti. Tai netgi ne reketas. Tai paprasčiausias atviras plėšikavimas. Objektas, dominantis grobikus, yra akivaizdus ir jo nereikia toli ieškoti. Naftos įmonė Rusijoje yra pernelyg patrauklus verslas, kad nedomintų arti valdžios esančių asmenų“, - teigė jis.

Pasak jo,V. Jevtušenkovas turi vienintelę išeitį - parduoti verslą. Kitu atveju jo laukia M. Chodorkovskio likimas.

Žurnalo „Forbes“ duomenimis, 65 metų V.Jevtušenkovo asmeninis turtas vertinamas 9 mlrd. JAV dolerių ir jis užima 15-ąją vietą turtingiausių Rusijos žmonių sąraše.

V.Jevtušenkovo sulaikymas ir prieš jį pradėtas tyrimas oficialiai siejami su jo įmonės atliktu naftos kompanijos „Bašneft” akcijų įsigijimu.

Rusijos federalinis Tyrimų komitetas nurodė pradėjęs tyrimą, nes „turi pakankamą pagrindą manyti, kad „AFK Sistema“ pirmininkas V. Jevtušenkovas dalyvauja legalizuojant turtą, įgytą nusikalstamu būdu“.

Įtariama, kad už šios istorijos stovi Rusijos naftos milžinė „Rostneft", kuri nusitaikė į „Bašneft".

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (323)