„Akcizų direktyva ir Lietuvos akcizų įstatymas numato, kad cigaretės yra apmokestinamos tik trimis elementais: specifinis akcizas, vertybinis akcizas ir pridėtinės vertės mokestis. Pirmas klausimas, kaip tas papildomas mokestis atsispindės tame reikalavime, kad yra tik trys elementai, nes kiekvienas papildomas elementas iškreipia akcizo surinkimo ir mokėjimo mechanizmą“, - BNS sakė Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos atstovas Ramūnas Mačius.

Pasak jo, lėšas aplinkos tvarkymui būtų galima paimti iš surenkamo akcizo. R. Mačius taip pat teigė, kad toks apmokestinamas paskatins nelegalią prekybą.

„Mes pagal tyrimus matome, kad apie trečdalis Lietuvoje suvartojamų cigarečių - tarp jų ir tų išmetamų nuorūkų - į Lietuvą yra įvežtos nelegaliai. Jos nebūtų niekaip apmokestintos, o bet koks mokestis - yra didesnė kaina legaliai parduodamam produktui ir tokiu būdu tas produktas pabrangtų ir patrauklesni būtų nelegalūs gaminiai“, - aiškino asociacijos atstovas.

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas BNS teigė, kad įstatymo pakeitimo projektas viešai paskelbtas per anksti: „Kažkas, matyt, paskubėjo“.

Anot ministro, svarstoma, kaip susitvarkyti su tabako atliekomis, kurios kelia taršą.

„Mes kalbėjome, diskutavome apie tokią agitacinę kampaniją, kad žmonės nešiukšlintų ir panašiai. Ieškome būdų, kaip mažinti, nes suskaičiavome, kad per metus išmetama apie 1,5 tūkst. tonų nuorūkų ir jos labai teršia aplinką ir vandenis. Yra pamąstymų ir dėl cento už gramą tabako. (...) Mano manymu, jis dar yra žalias ir jį dar reikia išdiskutuoti, kažkas pasistengė“, - BNS sakė K.Trečiokas.

Pasak jo, bus siekiama supažindinti visuomenę su nuorūkų taršos žala, o mokestis - tik kraštutinė priemonė.

„Mes darysime akcijas, parodysime, kaip tai vizualiai atrodo, manome, kad yra būdų dar sąmonę paveikti, nes mokesčiai - kraštutinis būdas. Problemą reikia išryškinti. (...) Atrodo, dalykėlis nedidelis, bet ir toksinų daug ir viena nuorūka kubinį metrą vandens gali užnuodyti ilgam“, - BNS aiškino ministras.

Siekdama mažinti taršą nuorūkomis, ministerija siūlo, kad 1 gramas tabako būtų apmokestintas 1 centu, tad pakelis rūkalų pabrangtų maždaug 20 centų.

Ministerijos parengtame mokesčio už aplinkos teršimą įstatymo pakeitimo projekte nurodoma, kad Lietuvoje per metus į aplinką išmetama apie 2,9 mlrd., arba 1-1,5 tūkst. tonų nuorūkų, kurios yra kenksmingos aplinkai bei turi vėžį sukeliančių medžiagų.

„Tabako gaminių atliekų tvarkymas yra labai problematiškas, nes jų vartotojai jomis atsikrato visos valstybės teritorijoje. Kadangi šių atliekų surinkimas ir tvarkymas susijęs su dideliais kaštais, būtina kaupti lėšas jų tvarkymui ir ekonominėmis priemonėmis skatinti mažesnį tabako vartojimą. Todėl įgyvendinant principą „teršėjas moka“, būtų tikslinga mokesčiu už aplinkos teršimą apmokestinti tabako gaminių gamintojus ir importuotojus“, - teigiama projekte.

Papildomai apmokestinus, vien už cigaretes per metus tikimasi surinkti 29 mln. eurų, už tabaką - 530 tūkst. eurų. Tačiau planuojant pajamas neįvertinta, kiek būtų surinkta už cigarus ir cigariles.

30 proc. surinkto mokesčio ministerija siūlo skirti savivaldybių aplinkos apsaugos rėmimo programoms, 70 proc. - aplinkos apsaugos rėmimo programoms.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (326)