Būtent dėl to Visagino rajono savivaldybės merė Dalia Štraupaitė kreipėsi į valdžią. Jos teigimu, apie tai svarsto ir kitų mažesnių Lietuvos regionų savivaldybių atstovai. Tiesa, konkrečių veiksmų kol kas nesiimama, nes tam trūksta lėšų.

Savo ruožtu urbanistas ir architektas Mindaugas Pakalnis pripažino, kad žmonių skaičius regionuose tikrai mažėja, o ten gyvenantys stengiasi labiau prakusti ir gyventi nuosavuose namuose, tad daugiabučiai regionuose nebetenka prasmės.

Nugriauti būtų galima net 6 daugiabučius

„Iš Ignalinos atominės elektrinės mums perdavė du nebaigtus statyti daugiabučius namus. Jų konstrukcijos pasenusios, jie apleisti. Tuos namus reikia griauti, tačiau savivaldybės biudžete tam nėra numatyta lėšų“, – aiškino Visagino rajono merė.

Jos teigimu, tokių pradėtų statyti, tačiau šiuo metu apleistų ir kone visiškai negyvenamų, daugiabučių Visagine yra dar bent 4.

„Liko namai, kurie yra nebaigti statyti dar nuo tarybinių laikų. Jie yra visiškai apleisti. Ten renkasi narkomanai, pilamos šiukšlės. Tai yra namai, teršiantys aplinką“, – sakė D. Štraupaitė.

Dalia Štraupaitė

Žmonių ir taip nedaug, tačiau dėl netinkamų sprendimų jų dar mažėja

Anot Visagino merės, nugriovus šiuos 6 daugiabučius galėtų būti įkurtas privačių namų kvartalas. Tam, jos teigimu, poreikis iš tiesų yra.

Visaginas – kompaktiškai išdėstytas miestas, kurio dydis – vos 58 kv. km. Iš vienos pusės mus riboja valstybinis miškas, iš kitos – Ignalinos atominė sanitarinė zona. Laukia 186 žmonės, kurie nori statytis čia individualius namus, tačiau mes net negalime suformuoti žemės sklypo“, – skundėsi D. Štraupaitė.

Pasak merės, daugelis turtingesnių žmonių, gyvenusių Visagine, išvyksta jei ne į užsienį, tai į Ignaliną arba Zarasus vien todėl, kad jiems nėra pasiūloma vieta namui statyti.

Tomis pačiomis problemomis skundžiasi ir kitos savivaldybės

„Daugelis gyvenančių regionuose išvažiuoja, tad, manau, ši problema kils ne tik Visagine, bet ir kitose savivaldybėse. Ir ji jau egzistuoja, tačiau mes pirmieji išdrįsome paprašyti lėšų tuštiems namams nugriauti. Žinau, kad tokius prašymus rengia ir kitos savivaldybės“, – sakė D. Štraupaitė.

Apie tai ji sakė kalbėjusi su aptariamų savivaldybių merais, tačiau konkrečiai jų įvardinti aiškino negalinti.

„Iš Lietuvos žmonės išvažiuoja masiškai. Pilni lėktuvai. Reikia galvoti, kaip grąžinti juos, kaip spręsti emigracijos klausimus, o mes tik giliname problemą. Negalime daryti valstybei tiek žalos – šildyti tuos būstus, kurie yra tušti ar pustuščiai, teikti jiems komunalines paslaugas“, – dėmesį į problemą atkreipė ji.

Daugiabučiai virsta socialinių problemų židiniais

Savo ruožtu architektas ir urbanistas M. Pakalnis DELFI sakė, kad jam ne iš vieno regionuose dirbančio kolegos teko girdėti, kad daugiabučiai juose – itin mažai paklausūs.

„Daugelis daugiabučių regionuose tikrai yra prastos būklės, o vertinant būsto paklausą – paskutinėje vietoje“, – aiškino jis.

M. Pakalnis prasitarė ir pats ne kartą matęs socialiniuose tinkluose plintančias nuotraukas, kuriose matyti apleisti ir gyventi tikrai netinkami daugiaaukščiai būstai, esantys regionuose.

„Manau, kai kurios savivaldybės tikrai turėtų susimąstyti, ką reikėtų daryti su turimu turtu. Ne kartą kalbėta, kad tam tikrų pastatų renovuoti neapsimoka dėl neracionaliai išplanuotų vidinių erdvių, mažesnių miestų gyventojų gyvenimo būdo. Žmonės gyvena, dirba, statosi individualius namus, o daugiabučiai virsta socialinių problemų židiniais“, – pastebėjo specialistas.

Mindaugas Pakalnis

Tas pats laukia ir kitų

Anot M. Pakalnio, nugriauti tuščius likusius daugiabučius nebūtų jokia naujiena Lietuvoje. Jis prisiminė ir pats rengęs bendrą Viešvilės planą, kur vienas daugiabutis buvo nugriautas būtent dėl to, kad liko tuščias.

„Matyčiau, kad tai, kad daugiabučiai bus griaunami dėl žmonių trūkumo – reali tendencija, su kuria jau dabar susiduriame, tačiau kuo toliau, tuo susidursime dažniau. Lygiai taip pat paliktus apleistus daugiabučius teko matyti Rytų Vokietijoje ir ten jie buvo griaunami, nes neatsirado norinčių juose gyventi. Savo ruožtu tuščią turtą, tuščius pastatus, neracionalu turėti“, – aiškino jis.

Pasak M. Pakalnio, realu, kad greitai daugiabučiai bus imta griauti ir kituose Šiaurės Rytų ir Pietvakarių Lietuvos regionuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1214)