Pasak Ingos Langaitės, „Plug and Play“ veikla Lietuvoje didins startuolių rinkos potencialą, į šalį atvyks tarptautinių ekspertų, padėsiančių auginti inovatyvias bendroves.

„Plug and Play“ yra didelis žaidėjas, labai patyręs, dirbantis geroje lokacijoje, turintis daug ekspertų. Būtent tokio žaidėjo atėjimas į Lietuvą visų pirma parodo mūsų startuolių ekosistemos potencialą ir pakankamą brandą tokiam dideliam žaidėjui. Tuo pat metu tai yra didelės atsiveriančios galimybės“, – Eltai sakė I. Langaitė.

„Tai parodo, kad mūsų startuolių ekosistema išaugusi ir tapo įdomi tarptautiniams žaidėjams“, – teigė startuolių verslo atstovė.

EIM ketvirtadienį paskelbė, kad „Plug and Play“ Lietuvoje dirbs su pradedančiaisiais inovatyviais verslais ir per trejus metus bent į 45 startuolius investuos 5,9 mln. eurų.

Planuojama, kad iki 2026 m. kovo, per 5 ciklus, JAV įmonė išaugins ne mažiau kaip 60 atrinktų verslų. Pasak I. Langaitės, tai pakankamai didelis įmonių kiekis.

Pati „Plug and Play“ savo internetiniame puslapyje skelbia kuruojanti 50 tūkst. startuolių tinklą, startuoliams siūlo jų plėtros (akceleravimo) programas, galimybę prisijungti prie įmonės inovacijų ekosistemos ir investicijų. Bendrovė teigia bendradarbiaujanti su 529 tarptautinėmis stambiomis korporacijomis.

Inga Langaitė

„Jie dirba tam, kad atrastų potencialius startuolius, ar jau susibūrusias komandas, ar pakviestų pavienius žmones dirbti į konkrečias komandas. Taip padeda joms auginti produktą – nuo idėjos išgryninimo, iki produkto kūrimo, brandinimo ir akceleravimo“, – „Plug and Play“ veiklos specifiką Lietuvoje aiškino I. Langaitė.

„Reiškia, kad būtent į naujus ar jau suaugusius startuolius yra investuojamas laikas, žinios ir ekspertų laikas, siekiant didinti galimybes sukurti sėkmingą startuolį“, – pažymėjo ji ir kartu vylėsi, kad paslaugos padės augti ne tik didmiesčių, bet ir regionų startuoliams, taip pat pritrauktų ir įmonių iš aplinkinių valstybių.

I. Langaitės teigimu, „Plug and Play“ bus pirmoji tarptautinė įmonė, kuri teiks Lietuvos startuoliams akceleravimo paslaugas. Iki šiol, sako ji, Lietuvos rinka tiesiog buvo per maža.

„Anksčiau jiems nebuvo su kuo čia dirbti, (...) mūsų startuolių ekosistema buvo per maža, praktiškai niekinė“, – pabrėžė „Unicorns Lithuania“ vadovė.

„Plug and Play“ laimėtą tarptautinio akceleratoriaus paslaugų pirkimą organizavo „Inovacijų agentūra“, jo vertė 9,4 mln. eurų.

Pasak EIM, vienas „Plug and Play“ įgyvendinamas akceleravimo ciklas truks 12 savaičių. Kiekvieno jų pabaigoje verslai vadinamajame „Demo Day“ renginyje savo kuriamą produktą pristatys tarptautinėse rinkose veikiantiems investuotojams, pavyzdžiui, verslo angelams ar rizikos kapitalų fondų atstovams bei kitiems pasaulinės startuolių ekosistemos dalyviams.

Sutartį su JAV bendrove EIM ketina pasirašyti artimiausiu metu.