„Mes aktyviai svarstome šį klausimą ir jau greit priimsime sprendimą", - Prancūzijos dienraščiui „Le Parisien" sakė ECB direktorių tarybos narys Benoit Coeure‘as, paklaustas apie didžiausio nominalo euro zonos banknoto ateitį.

Euro zonos valdžios institucijos įtaria, kad šio nominalo banknotai naudojami neteisėtais tikslais.

„Šio argumento negalime ignoruoti, atsižvelgdami į tai, kokia svarbi yra kova su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu", - sakė B. Coeure‘as.

Kai kurių ekspertų teigimu, didžiausio nominalo euro banknotai reikalingi tik nusikaltėliams, korumpuotiems pareigūnams.

Europos Komisija (EK) vasario pradžioje pranešė planuojanti konsultuotis su ECB ir kitomis institucijomis ir nuspręsti, ar reikia imtis priemonių dėl 500 eurų nominalo banknotų.

„Mano požiūriu, argumentai už tolesnį šių banknotų spausdinimą yra vis mažiau ir mažiau įtikinami", - sakė B. Keras, tačiau pripažino, kad kai kurie žmonės, „ypač Vokietijoje", yra sunerimę dėl galimų atsiskaitymo grynaisiais apribojimų.

2002 metais, kai euro banknotai ir monetos pasirodė apyvartoje, Vokietija buvo viena pagrindinių 500 eurų nominalo banknoto rėmėjų.

ECB duomenimis, 2015 metų pabaigoje 500 eurų nominalo banknotai sudarė 3 proc. visų apyvartoje esančių banknotų ir 28 proc. jų bendros vertės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)