Rusijos ekonomikai smogė smarkiai kritusios naftos kainos ir sankcijos, paskelbtos Maskvai už jos vaidmenį Ukrainos krizėje. Taigi Rusijai gresia pirmieji recesijos metai nuo 2009 –ųjų, kai recesija buvo prasidėjusi dėl pasaulinės finansų krizės, rašo reuters.com. 

Naujoji augimo prognozė pasirodė tarp makroekonomikos prognozių, kuriomis vyriausybė remiasi planuodama biudžetą. Ekonomikos ministerija šias prognozes paskutinį kartą buvo peržiūrėjusi gruodžio mėnesį, kai tikėjosi, kad BVP smuks 0,8 proc., o vidutinė naftos kaina sieks 80 dolerių (72 eurus) už barelį. 

Dabar naujose prognozėse manoma, kad vidutinė naftos kaina šiais metais bus 50 dolerių (45 eurai) už barelį – panaši į dabartinę kainą. Nafta ir dujos sudaro maždaug du trečdalius Rusijos eksporto ir pusę federalinio biudžeto pajamų, todėl naftos kaina yra itin svarbus kintamasis. 

Ekonomikos ministras Aleksejus Uljukajevas Rusijos naujienų agentūroms sakė, kad naftos kainos prognozė yra „kiek įmanoma atsargesnė“, lyginant su optimistiškesnėmis bendromis prognozėmis, praneša „Interfax“.   

Pagal naujas prognozes, infliacija šiais metais nesumažės ir iki 2015 metų pabaigos sieks 12 proc. Tuo tarpu 2014 metų pabaigoje ji siekė 11,4 proc. Investicijos šiemet veikiausiai smuks 13 proc., o mažmeninė prekyba – 8 proc., teigė A. Uljukajevas. 

Planuojama, kad grynojo kapitalo ištekėjimas, skatinamas krentančio rublio kurso ir didėjančios įtampos tarp Maskvos bei Vakarų, turėtų pasiekti 115 mlrd. dolerių (104,5 mlrd. eurų). 

Nepaisant atsargios naftos kainos prognozės, ministerijos nuomone, kad ekonomika smuks 3 proc., yra optimistiškesnė negu analitikų, kuriuos sausio pabaigoje apklausė naujienų agentūra „Reuters“. Tuomet dauguma jų prognozavo, kad Rusijos ekonomika šiemet trauksis 4,2 proc.   

Reitingų agentūra „Moody`s“ anksčiau sausį teigė, kad Rusijos BVP gali smukti 5,5 proc., o „Danske“ analitikai Kopenhagoje manė, kad BVP gali mažėti net 8 proc.   

Rusijos centrinis bankas gruodžio mėnesį prognozavo, kad 2015 metais šalies ekonomika trauksis 4,6 proc. Jis rėmėsi prognoze, kad nafta kainuos 60 dolerių (54,5 euro) už barelį. 

Peržiūrėtos prognozės pasirodė po dienos, kai Rusijos centrinis bankas sumažino palūkanų normą dviem procentais iki 15 proc. Tai buvo netikėtas žingsnis, rodantis didėjantį susirūpinimą dėl silpno ekonomikos augimo.   

Bankas penktadienį taip pat pranešė manąs, kad ekonomika pirmajame 2015 metų pusmetyje trauksis 3,2 proc., o infliacija iki kitų metų liks dviženklė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1592)