Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo kietojo kuro, pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių, elektros energijos, šilumos energijos, degalų ir tepalų, duonos ir grūdų produktų, mėsos ir jos produktų, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų paslaugų, dujų, aliejaus ir riebalų, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, automobilių, daržovių kainų padidėjimas bei garso ir vaizdo priėmimo, įrašymo ir atgaminimo įrenginių kainų sumažėjimas, teigiama pranešime žiniasklaidai.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus padidėjo 36,4 proc., rinkos –21,5 proc.

Metinė infliacija 2017–2022 m. spalio mėn. (proc.)

Spalį brango drabužiai, avalynė, maistas ir transporto prekės

2022 m. spalį, palyginti su rugsėju, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 1,2 proc.

„Daugiausia tam įtakos turėjo daržovių, degalų ir tepalų, drabužių, duonos ir grūdų produktų, avalynės, pieno, sūrio ir kiaušinių, mėsos ir jos produktų, cukraus, uogienės, medaus, šokolado ir saldumynų kainų padidėjimas bei šilumos energijos, elektros energijos kainų sumažėjimas“, – teigiama Statistikos departamento pranešime.

Vartojimo prekių kainos per mėnesį padidėjo 1,4 proc., paslaugų – 0,6 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 2,9 proc., rinkos kainos padidėjo 2 proc.

Vartojimo prekių ir paslaugų kainų pokyčiai per mėnesį (proc.)

Palyginti su ankstesniu mėnesiu

2022 m. spalį, palyginti su rugsėju, maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos padidėjo 3 proc.

„Labiausiai kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos: daugiausia padidėjo trumpavaisių agurkų, pomidorų, gūžinių salotų, žiedinių kopūstų, mandarinų kainos, bet sumažėjo burokėlių, kriaušių, bulvių, kivių, svogūnų kainos. Taip pat pabrango cukrus, užšaldytos daržovės, mėsos konservai, saldumynai, konservuota žuvis, bet atpigo kava, mineraliniai arba šaltinio vandenys, arbata“, – rašoma pranešime.

Dėl naujų rudens–žiemos sezono kolekcijų drabužių ir avalynės kainos padidėjo 5,2 proc. Avalynė pabrango 7,4 proc., drabužiai – 4,1 proc.

Transporto prekių ir paslaugų kainos padidėjo 1,2 proc. Daugiausia padidėjo asmeninių transporto priemonių pagalbinių reikmenų (5,3 proc.), padangų (4,9 proc.), dyzelinių degalų (4 proc.), suskystintų automobilinių dujų (3,1 proc.), tepalų (2,6 proc.), naudotų automobilių (1,8 proc.), benzino (1 proc.) kainos.

„Keleivių vežimo oro transportu paslaugų (16,8 proc.) kainos sumažėjo“, – pažymima pranešime.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 2 proc. Daugiausia sumažėjo šilumos energijos (7,8 proc.), elektros energijos (5,7 proc.) kainos, bet kietojo kuro (2,9 proc.), gaminių ir medžiagų būsto priežiūrai ir remontui, būsto priežiūros ir remonto paslaugų (po 2,1 proc.) kainos padidėjo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją