„Prezidentas yra inicijavęs Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimą ir, jeigu sulauktų Seimo palaikymo, šis pokytis taptų pagrindu esminiam kokybiniam pokyčiui viešųjų pirkimų valdyme ir konservatyviais skaičiavimais leistų sutaupyti bent dešimt procentų viešuosiuose pirkimuose išleidžiamų lėšų, tai yra per pusę milijardo eurų“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė J. Šovienė.

Šalies vadovo patarėjos teigimu, G. Nausėdos inicijuoto pokyčio esmė yra profesionalūs, centralizuoti valstybės viešieji pirkimai.

„Tai leistų padaryti pirkimus efektyvesnius, juos skaitmenizuoti, standartizuoti pirkimus ir procedūras ir suformuoti stabilesnę praktiką bei nutraukti nusistovėjusius korupcijos ryšius tarp tam tikrų perkančiųjų organizacijų ir tiekėjų. Ir, be abejo, visa ši pertvarka leistų skirti gerokai didesnį dėmesį stambiems, rizikingiems pirkimams ir tiems, su kuriais neretai yra nugrimztama į korupcijos liūną“, – sakė prezidento patarėja.

Vis dėlto J. Šovienė teigia, kad pokyčio viešųjų pirkimų srityje norinčių yra „ne tiek daug, kiek kalbančių apie jį“.

„Daugiau nei metus projektas yra tąsomas, jį bandoma išoperuoti, kad jame nelabai liktų ir kalbos apie norą tvarkytis lieka tik kalbomis, neva per anksti, neva ne laikas, neva nedrąsu. O iš tiesų galbūt yra tam tikrų rizikos grupių, yra tam tikrų asmenų, kuriems pelninga gyventi iš mūsų visų kišenės, kuriems yra patogu ir to noro nėra“, – teigė J. Šovienė.

„Tai matysime, kaip seksis, dabar projektas yra baigiamosiose stadijose. Bet iš tiesų jis pernelyg ilgai traukomas į vieną ir į kitą pusę“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)