Išgelbėjo kilę įtarimai


„Kad tik mažiau žmonių nukentėtų nuo tokios schemos“, – mums susisiekus sakė Jekaterina.

Mergina pasakojo su draugais nusprendusi Naujuosius atšvęsti Austrijoje ir per „Airbnb“ ten išsinuomoti namuką. Padarius rezervaciją, kaip tikino, užsakymas buvo atšauktas, tačiau netrukus kompanija gavo žinutę nuo namo šeimininkės.

Nors buvo teigiama, kad įvyko klaida, o namas jau išnuomotas, ji pasiūlė išsinuomoti kitą namą iš, esą, jos vyro.

„Vyras netruko prisistatyti: „Turime dar geresnį variantą, kaina šiek tiek didesnė, bet imkite, nesigailėsite, tik visą sumą iš karto pervesti reikia“.

Ir atsiunčia „Booking“ nuorodą apmokėjimui (pavedimu arba per „Wise“). Euforijoje jau mintyse šauname naujametinį šampaną prie židinio Austrijos kalnuose, darome pavedimą, gauname patvirtinimą iš „Booking“, – istorija dalijosi mergina.

Visgi, kaip tikino, vėliau atsirado įtarimai ir keisti nesutapimai.

„Namas tai Austrijoje, o pavedimą į Italiją darėme. „Booking“ nuorodą gavome ne tiesiai iš „Booking“, o su prierašais įvairiais. Ieškome namo „Booking“ tiesiogiai, o ten jo nėra. Pavedimą darėme ne žmogui, o kažkokiai įmonei“, – dėstė Jekaterina.

Supratę, kad pinigai greičiausiai nukeliavo pas sukčius, kompanija bandė stabdyti padarytą bankinį pavedimą. Kaip pasakojo, skambino į SEB banką, kur buvo pasiūlyta bankui siųsti užklausą, kuri bus išnagrinėta per 15 dienų. Taip pat situaciją bandyta spręsti susisiekiant su Italijos paštu, į kurį pavedimas nukeliavo, bandyta susisiekti su įmone, kuri priiminėja Italijos pašto mokėjimus, tačiau buvo paaiškinta, kad reikia kreiptis į savo banką.

„Ir kai jau viltis, kad kažką galime padaryti, priartėjo prie nulio, einame į SEB elektroninę bankininkystę paskutinį kartą pasižiūrėti į tuos, panašu, iškeliavusius ir nebesugrįžtančius pinigus, o ten prie transakcijos yra mygtukas – „Atšaukti mokėjimą“.

„Atšaukti mokėjimą?“ „Taip, atšaukti.“ „Jūsų mokėjimas sėkmingai atšauktas“ Ir viskas taip paprastai. Nuo sauso SEB žmogaus: „Nieko negalime padaryti“ iki SEB sistemos: „Jūsų mokėjimas sėkmingai atšauktas“, – dalijosi ji.

SEB: organizuosime papildomus mokymus


Redakcija susisiekė su SEB banku. Jo atstovė žiniasklaidai Ieva Dauguvietytė Daskevičienė tikino apgailestaujanti dėl susiklosčiusios situacijos, kurios metu buvo suteikta netiksli informacija.

„Dauguma pinigų pervedimų Lietuvoje ir Europoje yra momentiniai ir įvyksta akimirksniu, taigi įprastai susigrąžinti jau sukčiams padarytą momentinį mokėjimą yra labai sudėtinga. Tačiau net ir tuo atveju, kai mokėjimas įvykdomas kaip momentinis, bandome padėti savo klientams lėšas susigrąžinti, tarpininkaujame, tačiau svarbu žinoti, kad įvykusio momentinio mokėjimo lėšas galima atgauti tik sutikus gavėjui. Deja, sukčiai nėra tie gavėjai, kurie yra linkę grąžinti pinigus.

Minimu atveju atšaukti mokėjimą interneto banke pavyko todėl, kad jis gavėjo banko buvo atmestas ir nebuvo iškart išsiųstas į gavėjo sąskaitą“, – aiškino ji.

SEB būstinė

Kaip tikino, dėl šios situacijos bankas ketina peržiūrėti konsultacijų telefonu tvarką ir planuoja organizuoti papildomus mokymus.

„Tuo pačiu kviečiame visus būti budriais – sukčiavimo prisidengiant atostogų būstus nuomojančių svetainių vardu daugėja“, – įspėjo ji.

Pateikė rekomendacijas


Lietuvos bankų asociacija (LBA) taip pat ragina gyventojus būti atidžius rezervuojant ir apmokant nakvynės vietas per specialias platformas, nes pastarosiomis dienomis finansiniai sukčiai suaktyvėjo būtent šioje srityje. Gaunama nemažai signalų, kad mėginant rezervuoti nakvynės ar atostogų vietas gyventojai susiduria su finansinių sukčių atakomis, buvo rašoma siųstame pranešime spaudai.

LBA atkreipė dėmesį, kad sukčiavimo modelių, naudojantis gerai žinomų apgyvendinimo paslaugų platformomis, gali pasitaikyti įvairių.

„Akivaizdu, kad didžiosios apgyvendinimo rezervavimo platformos pakliuvo į sukčių akiratį taip pat, kaip prieš tai buvo pakliuvę bankai, siuntų pristatymo bendrovės, net Valstybinė mokesčių inspekcija. Todėl apgyvendinimo paslaugų ieškantiems gyventojams rekomenduojame ypatingai atidžiai vertinti situaciją ir apmokėjimus už paslaugas vykdyti tik per gerai žinomų platformų suteikiamą infrastruktūrą, jokiu būdu nevykdyti mokėjimų neaiškioms įmonėms ar fiziniams asmenims.

Kilus įtarimui mokėjimo informaciją geriausia pasitikrinti susisiekus su oficialiais platformos atstovais“, – sakė LBA prezidentė dr. Eivilė Čipkutė.

Eivilė Čipkutė

Saugumo specialistai pateikė keletą pagrindinių rekomendacijų, kurių reikėtų paisyti, saugantis nuo finansinių sukčių.

Rekomenduojama nepervedinėti pinigų ne per pačias platformas (pavyzdžiui, gavus el. laišką ar SMS žinutę), taip pat tikrinti skelbimų informaciją – nuomojamos gyvenamosios vietos, viešbučio adresą, peržiūrėti, ar jau yra atsiliepimų iš kitų apartamentus nuomojusių klientų ir pan. Taip pat galima patikrinti nurodomos vietos vaizdą specialiose gatvės vaizdus rodančiose programėlėse.

Jei viešbučio ar apartamentų rezervacija buvo atšaukta, o nuomotojas siūlo atlikti apmokėjimą tiesiai į banko sąskaitą (ne per platformą) ar bendravimą perkelti į el. paštą, kitą programėlę – būkite atidūs. Didžiosios viešbučių ir kitų apgyvendinimo vietų rezervavimo platformos skelbimus tikrina ir siekia apsaugoti savo vartotojus nuo sukčių, todėl jei pavedimą atliksite ne per platformą, šios platformos administratoriai nebegalės padėti spręsti situacijos, jei iškiltų problemų.

Jei supratote tapęs sukčių auka, reikėtų kuo skubiau kreiptis į savo banką ir teisėsaugą. Bankai ir kredito unijos aktyviai bendradarbiauja su teisėsauga ir taiko įvairius metodus siekiant apsaugoti gyventojus nuo sukčių veiklos. Kai kuriais atvejais atliktą mokėjimą galima atšaukti nedelsiant. Tai galioja jeigu mokėjimas nėra momentinis ir lėšos dar nebuvo išsiųstos iš jūsų banko. Dalyje bankų šią funkciją aktyvuoti galite savarankiškai. Jei tokios funkcijos nėra, prašymą atšaukti mokėjimo pavedimą bankui ar kredito unijai pateikite telefonu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)