Norėdamas papasakoti šią istoriją į DELFI redakciją kreipėsi „SV Baltic“ vadovas Skirmantas Valauskas. Kaip neskundžiamame įsakyme yra nutaręs Vilniaus miesto apylinkės teismas, jo įmonei „Baltmod“ skolinga 15,765 tūkst. eurų.

Apie V. Čepliausko anksčiau valdytos įmonės įsiskolinimus DELFI pasakojo ir „QSP Finance“ direktorė Zinaida Markevičienė bei „Avlita“ direktorius Andrej Vilkickij.

Bendrai per 30 tūkst. eurų neatgaunantys verslininkai rankų nenuleidžia, tačiau juos išieškoti gali būti sudėtinga. Registrų centro duomenis, šiandien „Baltmod“ (per kelias kitas įmones) valdo trys Nigerijoje registruoti asmenys.

Pats V. Čepliauskas vengia tiesiai atsakyti dėl jam metamų kaltinimų, o į DELFI klausimus atrašė ypač keistu būdu.

Neatsiskaitė už darbus

Kaip pasakojo S. Valauskas, prieš prasidedant problemoms, jis su V. Čepliausku dirbo maždaug 2–3 metus. „SV Baltic“ iš „Baltmod“ gaudavo įvairių vidaus apdailos darbų užsakymų – grindų dangos, kilimų klojimo ir t.t.

„Viskas prasidėjo pernai vasarą. Vykdėme darbus viename „Žvėryno loftų“ – už pirmą etapą atsiskaitė tvarkingai, o baigus antrąjį – pradėjo aiškinti, kad mes neprisiduodame“, – pasakojo S. Valauskas.

Jis sakė, kad tuo pačiu metu vykdė dar kelis „Baltmod“ užsakymus. „Dirbome be avanso, sutarę žodžiu – visą laiką taip dirbome“, – sakė „SV Baltic“ vadovas.

S. Valauskas teigė, kad laikui bėgant nusprendė susisiekti su pagrindiniu „Žvėryno loftų“ rangovu, kuris nurodė, jog su V. Čepliausku jau už viską yra atsiskaitęs.

„Viskas priimta, atsiskaityta, pinigai pervesti, o aš negaliu niekaip gauti net parašų. Vėliau parašus gavau ant aktų, viskas pasirašyta, bet pinigų nėra iki šiol“, – sakė S. Valauskas.

Jis teigė, kad iš pradžių V. Čepliauskas teisinosi esą visos „Baltmod“ lėšos „susūdytos kitame objekte“, po to apskritai vengė atsakyti į tą klausimą.

„Paskutinį kartą kalbėjau balandžio pabaigoje, tai sakė, kad „aš tau neskolingas, tau skolinga „Baltmod“, bus nauji direktoriai, aš jau nebe direktorius, ne akcininkas, su jais ir aiškinkis“, – pasakojo S. Valauskas.

Po to, kai 2018 metų vasario 1 dieną Vilniaus miesto apylinkės teismas nurodė „Baltmod“ sumokėti „SV Baltic“ 15,765 tūkst. eurų S. Valauskas išsiaiškino, kad „Baltmod“ parduota.

„Jis pinigus už atliktus darbus gavo, bet jie iki manęs neatėjo. Ar tie pinigai jo asmeninėms reikmėms buvo panaudoti? Ar kažkam kitam? Suprantu, jei su juo būtų neatsiskaitę, bet šiuo atveju jis galimai sukčiavo ir neketino atsiskaityti“, – tvirtino S. Valauskas.

Registrų centro duomenimis, iki šių metų kovo vidurio „Baltmod“ akcininkais buvo V. Čepliauskas ir Evaldas Lašas.

Naujausiais duomenimis, „Baltmod“ priklauso kitai įmonei „Verslo valdymo kompanija“, kurios vienintelis akcininkas yra „Baltijos verslo sąjunga“, kurios vienintelis akcininkas yra „Kretona“.

Savo ruožtu „Kretona“ akcininkais nuo balandžio 16 dienos yra Nigerijoje registruoti Cynthia Chinenye Elemuo, Lucia Chijioke Ujunwa ir Nneka Patience Iweka.

„Sodros“ duomenimis, „Baltmod“ gegužės 16 dieną jai buvo skolinga 1389,63 euro ir turėjo vieną darbuotoją.

Pinigų laukia dar du

V. Čepliausko pavardę puikiai žinojo ir Z. Markevičienė. „Turim tokią bėdą. Ir skoloje ir tiesiog piktybiškai apgavo. Įklimpome mes su juo tikrai. Pirmą kartą taip gyvenime“, – sakė ji.

„QSP Finance“ vadovė nurodė, kad „Baltmod“ jai skolinga maždaug 4 tūkst. eurų.

„Ten ne pagal vieną sąskaitą, tiesiog ėmė pinigus ir darbų neatliko, medžiagų neatvežė. Va taip va. Sumokėti avansai, o prekės nepristatytos ir darbai neatlikti“, – sakė ji.

Z. Markevičienė teigė, kad šiuo metu su advokatu renka informaciją ir ketina kreiptis į teismą.

Vos išgirdęs apie V. Čepliauską A. Vilkickij atsiduso: „Jį jau beveik sapnuoju“. „Avlita“ direktoriaus skaičiavimu, „Baltmod“ jam skolinga per 12,5 tūkst. eurų (be PVM).

„Mes atlikome darbus, žinome, kad užsakovai su juo atsiskaitė ir patenkinti liko darbais, viskuo. Bet mums jis nesumokėjo ir slapstosi. Žodžiu, labai negražiai.

Jei jis turėjo finansinių problemų ar kažką... Ir jis pasakoja, kad jam kažkas nesumokėjo... Visą laiką žmogiškai – verslas yra verslas – galima dėti dokumentus ant stalo, įrodyti, kad tikrai taip atsitiko. Visiems taip gali atsitikti. Bet kai piktybiškai viską meti, dingsti, slapstaisi ir gyveni už mūsų uždirbtus pinigus. Aš manau, kad tai visiškai nesąžininga, negražu“, – kalbėjo A. Vilkickij.

Už V. Čepliauską atsakė „Baltmod administracija“

Pats V. Čepliauskas į DELFI skambučius neatsiliepė, tačiau atsakė į SMS žinutę ir nurodė klausimus atsiųsti elektroninio pašto adresu, kuris baigiasi vnd.lt. Šioje interneto svetainėje šiuo metu nurodyti įmonės „Vende“ rekvizitai.

Tačiau kitą dieną atsakymai į V. Čepliauskui pateiktus klausimus atėjo iš elektroninio pašto adreso uab.baltmod@gmail.com, o laišką pasirašė „Baltmod administracija“. DELFI pasiteiravo, kokį asmenį galima būtų cituoti, bet atsakymo nebebuvo.

„Baltmod administracija“ teigė, kad S. Valausko kreipimasis į žiniasklaidą jiems primena „sovietinius laikus, kai dėl menkiausio nusiskundimo žmonės grasinosi kreiptis į spaudą“.

Jie taip pat nurodė, kad „neprieštarauja tam, kad šiai dienai skola egzistuoja“.

„Mūsų kompanija gan ilgą laiką ieškojo investuotojo, kurio investicijos pagalba įmonė galėtu plėstis ir integruotis I naujas sritis, visam šiam procesui kontroliuoti ir įgyvendinti į pagalbą pasitelkėm trečią nepriklausomą šalį – verslo konsultantą, kuris turi iš naujo paskirstyti akcijas tarp suinteresuotu šalių-įmonės valdytojų, investorių“, – rašoma laiške (kalba netaisyta).

„Baltmod administracija“ dar teigė, kad deda visas pastangas, kad su kreditoriais būtų atsiskaityta. Jie nenurodė, kuo V. Čepliauskas užsiima šiuo metu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)