„Aš manau, kad bus tokia (mokesčių reforma – BNS), kokia yra Vyriausybės pasiūlyta. (...) Palaukime,kol bus (Seimo – BNS) plenariniuose posėdžiuose prabalsuota, tada ir matysime, kokia ten ta reforma“, – antradienį žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Anot jo, pasiektas kompromisas dėl Vyriausybės siūlymo 2 procentiniais punktais mažinti „Sodros“ įmokos tarifą – dabar jį ketinama sumažinti 1 procentiniu punktu, o dar 1 punktu būtų mažinamas gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifas. Kitų galimų kompromisų premjeras neminėjo.

„Turėtų (valdantieji - BNS) pritarti, o kaip bus – matysime“, – tvirtino S. Skvernelis.

Jis sakė neketinantis trauktis iš premjero posto, jei Seimas Vyriausybės pasiūlymams nepritartų: „Tokios kalbos nebuvo“. Premjeras taip pat dar kartą pabrėžė, kad pakeitimus reikėtų priimti pavasario sesijoje – ji trunka iki liepos pradžios.

„Variantai įvairūs gali būti, bet jeigu mes norime, kad nuo sausio 1 dienos jie (pasikeitimai – BNS) įsigaliotų ir kad beveik milijonas mūsų dirbančiųjų pajustų beveik milijardo eurų pokytį savo kišenėje, reikia priimti dabar šitoje sesijoje. Nes jei bus priimta rudens sesijoje, tai jie galės įsigalioti, kalbant ypatingai apie mokestinius pakeitimus, nuo 2020 metų“, – aiškino S. Skvernelis.

„Tai reiškia, kad vieneri metai būtų prarasti“, – pridūrė premjeras.

Siekiant, kad verslas ir gyventojai galėtų pasirengti mokesčių permainoms, jos turi būti priimtos ne vėliau kaip likus šešiems mėnesiams iki jų įsigaliojimo. Tačiau jei mokestiniai pakeitimai būtų priimti kartu su kitų metų biudžetu, jie galėtų įsigalioti jau nuo 2019-ųjų sausio 1 dienos.

Vyriausybė siūlo didinti neapmokestinamas pajamas, sujungti darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokas, įvesti „Sodros“ įmokų lubas, o bazinės pensijos mokėjimą perkelti į valstybės biudžetą. Pensijų kaupimo pertvarkos planas numato, kad kitąmet „Sodros“ pervedimai į antros pakopos fondus bus nutraukti, tačiau 2 punktais sumažinus darbo pajamų apmokestinimą, gyventojams bus sudaryta galimybė šias lėšas skirti privačiam pensijų kaupimui.

Daug nesutarimų Seime kėlė Vyriausybės siūlymas 2 punktais mažinti „Sodros“ įmoką. „Valstiečiai“ registravo kompromisinį siūlymą – 1 punktu mažinti „Sodros“ įmoką ir gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą. Tam pritarė parlamentinis Socialinių reikalų ir darbo komitetas, tačiau pagrindinis Biudžeto ir finansų komitetas kompromisui nepritarė.

Tiek Socialinių reikalų ir darbo komitetas, tiek Biudžeto ir finansų komitetas nepritarė Vyriausybės siūlymui taikyti „Sodros“ įmokų lubas. Socialinių reikalų ir darbo komitetas taip pat yra nusprendęs, jog 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) viršijantys dividendai bei individualios veiklos pajamos būtų apmokestintos ne 15 proc., o 20 proc. GPM tarifu.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas pirmadienį teigė, kad su Vyriausybe nesutariama ir dėl neapmokestinamųjų pajamų dydžio (NPD) pakeitimų.

Vyriausybės parengtame trejų metų mokesčių pertvarkos plane numatyta, kad NPD taikymas jau nuo 2019 metų būtų išplėstas iki 2,5 vidutinių darbo užmokesčių (VDU). 2019 metais NPD dydis būtų 280 eurų, 2020-aisiais - 370 eurų, o 2021 metais - 470 eurų NPD. Seime yra registruoti keli pasiūlymai, kuriais siūlomi mažesni NPD pokyčiai, dėl jų Biudžeto ir finansų komitetas kol kas nėra balsavęs.

Nesutarimų Seime kelia ir Vyriausybės teikiami pensijų kaupimo pertvarkos pakeitimai. S. Jakeliūnas ne kartą yra teigęs, kad jų svarstyme reikėtų daryti pertrauką iki rudens, siekiant priimti „išdiskutuotą ir ilgalaikį“ sprendimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)