Pats premjeras S. Skvernelis nebuvo labai patenkintas pokalbiu su prekybos centrų atstovais.

„Iš esmės pozicija, ką aš išgirdau, viskas pas mus tvarkoje, esame viena mažiausių kainų šalis, neturime esminių problemų. Su tuo neturiu galimybės sutikti ir jau kitą trečiadienį Vyriausybė svarstys konkrečius planus ir priemones, kaip didinti konkurenciją, skatinti smulkų ir vidutinį verslą. Sunku paneigti, bet neigiama, kad per paskutinius septynis metus maisto kainos augo vartotojui per pusę didesniu tempu nei žaliavinių kainų ir importo kainų augimas. Tai faktas. Mes Europos Sąjungoje esame TOP penketuke, kur kainos augo sparčiausiai per paskutinius septynis metus.

Šita padėtis mūsų netenkina. Kalbėdami apie priemones, kurios šiandien paminėtos, tai turėsime grįžti prie koncentracijos: tiek šalies mastu, tiek pagal atskirus regionus ir miestus. Turėsime skatinamosiomis priemonėmis ieškoti, kaip skatinti naujų verslų atsiradimą. Pasirašysiu kreipimąsi dvylikai didžiųjų investuotojų, kurie turi prekybos tinklus, kad atvyktų ir investuotų į Lietuvą“, –kalbėjo premjeras.

S. Skvernelis pabrėžė, kad neatsisakoma planų riboti prekybos centrų darbo laiko sekmadieniais ir švenčių dienomis. Taip pat numatoma priimti sprendimus dėl priežiūros ir kontrolė institucijų darbo, nes premjeras nemato, kad būtų ginami vartotojų interesai.

„Prastai vertinu Konkurencijos tarybos darbą. Matau, kad ginama ir atstovaujama ne valstybė, ne savivalda, dėl to turime ieškoti alternatyvių būdų, kad būtų užtikrintos vartotojų teisės“, – teigė jis.

S. Skvernelis pridėjo, kad pokalbis dėl kainų vyks ir su šilumos tiekimo bei elektros tiekimo įmonėmis, taip pat kitais verslais teikiančiais gyventojams būtinąsias paslaugas.

Prekybos centrų atstovai: kainas mažina konkurencija, padėtų ir mažesnis PVM

Tuo tarpu išėję prekybos tinklų atstovai tikino, kad kainos tikrai neaugo taip smarkiai ir jie ruošiasi padaryti viską, kad jos smarkiai nekiltų.

„Suprantu, kad kainos – jautri tema Lietuvos žmonėms ir ministras pirmininkas tuo susirūpinęs. Patys sekame ir Eurostato duomenimis, maisto produktų kainos, neskaičiuojant alkoholio ir tabako, išaugo 5,3 proc. per ketverius metus. Po euro įvedimo kainos „Maximoje“ pasikeitė 4,2 proc. Girdžiu ką sako premjeras: ne tiek, kad kainos pasikeitė, bet, kad didelė dalis šeimos biudžeto išleidžiama maisto produktams. Kaip rinkos lyderis norėčiau užtikrinti, kad kainų pokyčiai būtų minimalūs“, – kalbėjo „Maxima LT“ vadovė Kristina Meidė.

Jai antrino ir „Lidl Lietuvos“ vadovas Radostinas Roussevas-Peinas.

„Mes tikime, kad geriausias būdas sumažinti kainas – didinant konkurenciją. Kai mes atėjome prieš du metus, kainos nukrito. Turiu pasakyti, kad su 38 parduotuvėmis turime didelę įtaką Lietuvos ekonomikai ir su kiekviena atidaroma parduotuve didiname konkurenciją ir taip mažiname kainas“, – sakė jis.

Susitikime dalyvavo ir „Iki“ valdančios bendrovės „Palink“ generalinis direktorius Gerardas Rogas. Jo nuomone, reikėtų atkreipti dėmesį į pridėtinės vertės mokesčio (PVM) dydį.

„Lietuvoje konkurencija mažmeninės prekybos rinkoje yra milžiniška. Mes kiekvieną dieną stengiamės savo pirkėjams užtikrinti geriausias maisto produktų kainas, o savo darbuotojams – konkurencingus atlyginimus. Norėdami pasiekti efektyviausių pokyčių, visų pirma turime sumažinti PVM dydį būtiniausiems maisto produktams. Žinoma, turime užtikrinti, kad visą PVM sumažinimo naudą pajaustų tiesioginis pirkėjas per mažesnes maisto produktų kainas“, – komentavo G. Rogas.

DELFI primena, kad Vyriausybė rengia priemonių planą, kaip suvaldyti augančias kainas. Gautame juodraštiniame variante numatoma įvesti reikalavimą prekybos centrams vesti dvigubą apskaitą, kurioje būtų galima tiksliai įvertinti prekybininkų uždarbį, taip pat numatytos baudos už pernelyg didelę koncentraciją, valstybės parama smulkiam ir vidutiniam verslui. Plane aprašomi ketinimai riboti prekybos tinklų darbo laiką savaitgaliais ir švenčių dienomis, kalbama apie valstybinį alkoholio prekybos monopolį, valstybines vaistines gydymo įstaigose, rinkliavų valstybei priklausančiuose turguose naikinimą mainais už mažesnes kainas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (724)