„Bet tai nėra reforma, tai yra tam tikri kosmetiniai padarkymai, kurie atsilieps verslui, ypatingai smulkiam, vidutiniam verslui. Bet ir tas pats stambus verslas nėra labai patenkintas, kalbant apie individualiai dirbančius žmones dar atskira tema yra. Bet, galbūt, susitarimas yra ir jie dar bandys priimti“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė S. Skvernelis.

„Pabrėžiu, kad valdantieji turi daugumą ir jie tai padaryti savo balsais gali. Bet tai yra pavėluotas sprendimas, kalbant apie vadinamą reformą, kuri buvo žadėta kadencijos pradžioje, per pirmą pusmetį daryti“, – akcentavo ekspremjeras.

Politikas aiškino, kad dabar nėra prasmės mokesčių reformos projektui, nes dauguma pakeitimų įsigalios jau valdant kitai daugumai parlamente, kuriai bet kokiu atveju, norint efektyviai tvarkytis su viešaisiais finansais, teks peržiūrėti visą mokesčių sistemą.

„Klausimas, kur yra prioritetas – ar tu stengsiesi apmokestinti progresyviau, daugiau, ypatingai dideles pajamas gaunančius asmenis ar ieškosi galimybių ir šešėlinėje ekonomikoje, kurios matome augimą, nes dalis verslo pabėgo į tą tamsiąją pusę. Ar bandysi padaryti buhalterinius pakeitimus, tikintis, kad jie atneš naudą į biudžetą“, – sakė parlamentaras.

S. Skvernelis tikino, kad įgyvendinus dabar planuojamus mokestinius pakeitimus, biudžetas iš to gautų vos 100 mln. eurų.

„Įvertinant dabartinius pakeitimus, kas yra siūloma, tai kalbant apie biudžeto perskirstymą, nauda siekia turbūt tik 100 mln. eurų. Tai daryti pakeitimus dėl biudžetui itin nereikšmingos sumos turbūt nėra prasmės“, – tvirtino Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas.

Jis taip pat samprotavo, kad valdančiojoje koalicijoje galėjo būti sutarta, jog konservatoriai liberalioms partijoms galėjo iškelti sąlyga, kad mokesčių reformos patvirtinimas yra būtinas, norint įteisinti civilinę sąjungą bei dekriminalizuoti lengvuosius narkotikus.

„Jeigu jie nuspręsdami tęstis darbus toliau susitarė dėl esminių dalykų tiek iš mažųjų koalicijos partnerių, kaip sąlyga, norint tęsti darbą, galbūt yra sutarta įteisinti civilinę sąjunga, legalizuoti lengvuosius narkotikus, galbūt didžiosios politinės partijos yra sąlyga, kad būtų patvirtinta reforma“, – teigė S. Skvernelis.

ELTA primena, kad birželio pabaigoje Seimas po pateikimo pritarė daug diskusijų sukėlusiam mokesčių reformos paketui.

Už Finansų ministerijos pristatytą mokesčių reformos dalį balsavo 72, prieš 31, susilaikė 22 Seimo nariai. Pagrindiniu komitetu svarstysiančiu įstatymo projektus patvirtintas Biudžeto ir finansų komitetas, papildomais – Ekonomikos, Kaimo reikalų ir Socialinių reikalų ir darbo – komitetai. Pataisos į parlamento posėdžių salę grįš rudens sesijos metu.

Vyriausybės teikiamoje mokesčių reformoje numatomi keturi Finansų ministerijos inicijuojami įstatymų pakeitimai bei trys – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Juose – pokyčiai individualia veikla užsiimantiems žmonėms, lengvatų reguliavimas, Nekilnojamo turto mokesčio įstatymo pakeitimai bei minimalios nedarbo socialinio draudimo išmokos nustatymas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją