„Aš nemanau, kad spręsti socialinius ir ekonominius klausimus yra populizmas. Pažiūrėkite, kaip vertina valdantieji ir ekonomikos ministrė prezidento siūlymus dėl pagalbos šeimoms auginančioms vaikus. Galima sakyti, kad tai yra populizmas, jog prezidentas jau dalyvauja rinkimuose. Bet tie klausimai iš tikrųjų yra aktualūs“, – penktadienį „Žinių radijui” teigė S. Skvernelis.

„Pagalba šeimoms yra labai svarbu ir nėra populizmas, bet kiek valstybė galės sau leisti, tai matyt spręs Vyriausybė. Jeigu šeima nėra socialinėje politikoje prioritetas, tada bus finansavimas kitoms sritims“, – pridėjo jis.

Visgi, S. Skvernelis neabejoja, kad diskusijose dėl 2024 m. biudžeto bus ir populistinių, rinkiminio periodo siūlymų. Anot jo, jie ateis iš vienmandatėse rinkimų apygardose išrinktų politikų, kurie sieks būti perrinkti.

„Taip, laukia dėl biudžeto kautynės nemažos ir didelis šansas vienmandatininkams, kurie turi biudžeto priėmimo metu turi labai svarų balsą“, – teigė jis.

„Suvaldyti, kad nebūtų per daug populizmo – tai Vyriausybės ir premjerės misija ir taip būna prieš kiekvieną biudžetą, ypač kada tu turi ribotą kiekį balsų valdančioje daugumoje. Nes vienmandatininkai, esantys valdančiojoje daugumoje, sprendžia ne savo klausimus, bet žiūri į apygardos žmonių gyvenimo kokybė“, – aiškino jis.

ELTA primena, kad prezidento vyr. patarėja Irena Segalovičienė praėjusią savaitę teigė, jog šalies vadovas siūlo įvesti šeimos mokesčio lengvatą ir taip mažinti nelygybę bei NPD artinti prie minimalios mėnesinės algos (MMA) – kas yra strateginis tikslas.

Tuo tarpu socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė tvirtino, kad Prezidentūros siūlymas įvesti šeimos mokesčio lengvatą yra diskutuotinas, bet pastaraisiais metais yra nueita kitu – vaiko pinigų keliu ir vienos priemonės keisti kita nebereikėtų. Taip pat, pasak jos, Prezidentūra turėtų nurodyti kiek toks sprendimas kainuotų biudžetui ir koks būtų pajamų šaltinis.

I. Segalovičienė tvirtino, kad pajamų šaltinis skirtas Prezidentūros siūlomai šeimos mokesčio lengvatai yra progresyvumo modelis, numatomas mokesčių reformoje.

Prezidentūra Eltai šią savaitę tvirtino, kad jeigu būtų pritarta G. Nausėdos siūlymui taikyti PNPD už vaikus, asmens, uždirbančio MMA ir auginančio du vaikus, NPD su MMA susilygintų jau kitais metais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją