„Biudžeto nepalaikysime, susilaikysime, kalbant apie valstybės biudžetą“, – antradienį prieš Seimo posėdį žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Politikas patikino ankstesnės savo pozicijos dėl biudžeto projekto nepakeitęs – biudžetui trūksta tvarių pajamų, didelėms išlaidoms numatoma skolintis, o skola, anot politiko, dar labiau didės dėl pirmadienį Vyriausybėje priimtos išlygos leisti skolintis papildomų lėšų geležinkelių infrastruktūrai, sustabdžius Baltarusijos krovinių tranzitą per Lietuvą, finansuoti.

„Jis nėra tvarus, – pirmiausia, nepagrįstas realiomis pajamomis, tos išlaidos, kurios numatytos, yra skolintos lėšos arba negautos pajamos, bet jau išleistos. Tas skolinimasis, matome, dėl valstybės ydingos politikos daromas toliau – dabar ir geležinkeliams subsidijų dar atsiranda“, – teigė S. Skvernelis.

Pasak jo, kitų metų Lietuvos ekonominė situacija gali blogėti dėl infliacijos, o valdančiųjų vykdoma užsienio politika tik prisidės prie dar didesnio ekonominio nuosmukio šalyje.

„Su šiuo biudžetu turėsime dar didesnių problemų su infliacija, su augančiomis išteklių kainomis, tiek ir su mūsų užsienio politika, kuri betarpiškai turės įtakos šalies ir eksportui, ir pajamoms iš dividendų. Matome, kad tai netvarus ir pavojingas biudžetas, ir už tokį biudžetą atsakomybės prisiimti negalime“, – pažymėjo opozicijos politikas.

Antradienį Seimas paskutinį kartą balsuos dėl 2022 m. valstybės biudžeto projekto. Planuojama, kad kitų metų valstybės išlaidos sieks 16,63 mlrd. eurų, o pajamos – 14,38 mlrd. eurų.

Patikslintame biudžeto projekte numatytas didesnis biudžeto deficitas – nuo 3,1 proc. prognozuojamas deficitas šoktels iki 3,3 proc.

Ministerijos skaičiavimais, 2023 m. biudžeto deficitas sumažės iki 1,1 proc., o 2024 m. dar smuks iki 0,5 proc. Valstybės skola 2022 m. pabaigoje sudarys 44,8 proc. nuo šalies BVP.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)