Tai bus antrasis minimalaus atlyginimo didinimas Rusijoje šiais metais. Nuo sausio minimali alga išaugo 4 proc. DELFI primena, kad minimali alga Lietuvoje nuo šių metų yra 350 eurų neatskaičius mokesčių.

„Minimalios algos ir pragyvenimo išlaidų skirtumas ir toliau išlieka itin didelis. Nieko keisto, kad žmonės nerimauja“, – praeitą savaitę valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ suvažiavime kalbėjo Rusijos premjeras.

Rugsėjį Rusijoje vyks parlamento rinkimai, tad nieko keisto, kad dabartinė valdžia bando rinkėjus įtikinti pasaka apie pagaliau atsigaunančią ekonomiką. D. Medvedevas pažadėjo, kad įstatymas dėl didesnės minimalios algos parlamente bus priimtas kuo įmanoma greičiau.

Rusijos ūkį rimtos bėdos ištiko atpigus naftai, pavojingai nuvertėjus rubliui, pasijuto ir Vakarų šaliai pritaikytų sankcijų žala.

Tarptautinis valiutos fondas prognozuoja, kad 2016 metais Rusijos ekonomika ir toliau trauksis. 2015 metaus ekonomikos augimas sumenko 3,7 proc. Ekspertų teigimu, šiais metais Rusijos BVP sumenks 1 proc., o 2017 metais 1 proc. augs.

Didelė infliacija ir kitų valiutų atžvilgiu silpstantis rublis – veiksniai, kaip reikiant apkartinantys kiekvieno ruso gyvenimą. Remiantis oficialiais duomenimis, 2015 metais realusis uždarbis sumažėjo 9,3 proc.

Remiantis oficialia statistika, daugiau nei 20 mln. rusų arba apie 14 proc. visų gyventojų šiuo metu gyvena skurde. 2014 metais šis skaičius siekė 16 mln.

Beveik pusė Rusijos biudžeto įplaukų sudaro pajamos iš naftos ir dujų eksporto. Per pastaruosius 20 mėnesių naftos kainos sumažėjo net 70 proc. – Rusijos biudžete šiuo metu žioji nemenka skylė.
Rusijos valdžia 2016 metų biudžeto projektą rengė remdamasi prielaida, kad galės naftą pardavinėti po 50 dolerių (44,67 Eur) už barelį.

Prognozuotas 3 proc. BVP biudžeto deficitas. Tokios viltys pasirodė esančios pernelyg optimistinės, nes šiuo metu barelis naftos kainuoja mažiau nei 40 dolerių (35,73 Eur).

Kad ir kokios bėdos kankintų Rusijos ekonomiką, panašu, kad krizė V. Putino populiarumui nekenkia – jo politikai vis dar pritaria daugiau nei 80 proc. Rusijos gyventojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (753)