„Graikija, skaičiuojant procentais nuo BVP, išleidžia daugiausia Europoje, tai maždaug 17 proc. Graikijos BVP. Tuo tarpu Europos vidurkis – apie 13 proc., Lietuvoje dar mažiau išleidžiame. Tokia pensijų sistema nėra tvari. Kreditorių prašymas buvo sumažinti šias išmokas bent vienu procentu BVP, atsisakant, pavyzdžiui, tryliktos pensijos, kuri vienam Graikijos pensininkui sudarytų apie 700 eurų“, - laidoje „Aktualioji valanda“ sakė R. Šadžius.

Jis pažymėjo, kad kol kas Lietuva finansiškai neprisidėjo prie Graikijos gelbėjimo ir tik jeigu būtų formuojama trečia programa iš Europos stabilumo mechanizmo, spręstume, kiek pinigų tam paskirti. R. Šadžius pažymi, kad net ir Slovakijos ar Italijos pensininkai negauna tokių didelių pensijų kaip graikai, tad šių šalių visuomenės, anot jo, nepritars paramai, kuri reikštų didesnę gerovę objektyviai prastesnėse ekonominėse sąlygose gyvenančiai visuomenei.

„Tai yra problema ir Graikija turėtų suvaldyti savo pensijų sistemą, kur normalu išeiti į pensiją vos ne 50-ties metų ir gauti išankstinę pensiją, po to ji didėja. Tokios dosnios pensijų sistemos nė viena ES šalis neturi“, - kalbėjo R. Šadžius.

Jis taip pat pažymėjo, kad naujoji Graikijos valdžia eina atgal, palyginus su tuo, ką buvo įvirtinusi ankstesnioji valdžia, tad yra suprantama, kad tokia situacija kreditoriams neatrodo tvari ateityje.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą klausykite čia:
http://www.ziniuradijas.lt/epizodas/2015/06/15/aktualioji-valanda/45414