Ji nurodė, kad visi kiti deklaracijas galės teikti nuo balandžio 22 dienos.

„Prasidės skirtingai, šiais metais daug kas yra kitaip nei pernai. Mes konsultuosime tik telefonu.

Balandžio 15 dieną deklaracijas galės teikti gyventojai, kurie šiandien vykdo individualią veiklą. Siekiame sklandaus gyventojų pajamų deklaravimo ir siekiame užtikrinti kokybišką konsultavimą“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė E. Janušienė.

VMI vadovė nurodė, kad pasirinkta ši gyventojų grupė, nes nemaža dalis individualią veiklą vykdančių gyventojų yra pasiėmę nedarbingumo pažymėjimus.

„Vaikai negali lankyti darželių, o, norint gauti išmoką, būtina pateikti deklaraciją už 2019 metus. Visiems kitiems deklaravimo vartus atversime balandžio 22 dieną“, – sakė ji.

Pajamų deklaravimas turėjo prasidėti kovo pradžioje, tačiau dėl COVID-19 buvo atidėtas. Numatoma, kad gyventojai pajamas deklaruoti ir mokestį sumokėti galės iki liepos 1 dienos.

Prašys įrodymų

E. Janušienė antradienį dar papasakojo, kad nuo tos dienos, kai VMI paskelbė apie savo pagalbos priemones verslui (t. y. galimybę sustabdyti mokestinės nepriemokos išieškojimą, mokesčių sumokėjimo termino atidėjimą, atleidimą nuo delspinigių), gavo daugiau nei 5 tūkst. prašymų iš įmonių.

„Skubu pasidalyti džiugia žinia, nes puikiai suprantame, kaip verslui reikia kuo skubiau gauti teigiamą atsakymą, – šią savaitę 2100 teigiamų VMI sprendimų pasieks įmones. Kitą savaitę bus išsiųsta dar 2800 teigiamų sprendimų verslo įmonėms“, – sakė ji.

VMI vadovė sakė, kad visos 35 tūkst. sąraše esančių įmonių jau yra asmeniškai informuotos elektroniniais laiškais apie teikiamą pagalbą.

„Pastebime, kad prašymus teikia sąraše jau esančios įmonės. Kartoju: neteikite, kreipsitės į mus ir „Sodrą“, kai pasibaigs ekstremali situacija.

Įmonės, kurių nėra sąraše, teikia po kelis prašymus kiekvieną mėnesį už kiekvieną mokestį atskirai – to daryti tikrai nereikia. Yra vienas prašymas šiuo sudėtingu laikmečiu“, – sakė E. Janušienė.

Edita Janušienė

Ji dar papasakojo, kad išnagrinėjus 5 tūkst. prašymų buvo atrinkta 70 įmonių, kurių bus prašoma pateikti įrodymus dėl COVID-19 poveikio.

„Turime teisę ir pareigą tai daryti, nes, patyrus poveikį, reikia pagrįsti dokumentais ir įrodymais.

Atsirenkame, kai nematome, kad įmonės apyvarta sumažėjo, pagal pateiktus dokumentus, įmonės tiekėjai gali neatsiskaityti tik už nedidelę dalį, matome, kad įmonė sugebėjo puikiai persitvarkyti ir „užimti“ dalį tų produktų, kurių šiandien negalime įsivežti iš kitų šalių“, – sakė VMI vadovė.

E. Janušienė teigė, kad inspekcija ieško dialogo su įmonėmis.

„Šiuo sunkiu periodu net neabejoju, kad įmonės finansininkai gal net po keletą kartų vertina savo įmonių finansinę būklę, žiūri pirkimą ir pardavimą, prekybos apimtis, kiek šiandien realiai dirba darbuotojų, keliems taikomos prastovos, kiek atostogauja, kokia galimybė atsiskaityti su tiekėjais ir koks yra tiekėjų mokumas, kokie pinigų srautai įmonėms.

Visa tai, VMI paprašius, ir reikia pateikti“, – sakė ji.

Dirbantiesiems savarankiškai

E. Janušienė sakė, kad praėjusią savaitę VMI paskelbė sąrašą veiklų, kurioms COVID-19 turėjo poveikį.

„Visi tie 80 tūkst. gyventojų taip pat bus asmeniškai elektroniniu paštu informuoti apie mūsų teikiamą pagalbą jiems.

Noriu atkreipti individualią veiklą vykdančių asmenų dėmesį, kad sąrašas yra surašytas tik dėl mokestinių paskolų ir mūsų paslaugų šiuo sunkiu periodu. 257 eurų išmokų tai neliečia“, – sakė ji.

VMI vadovė dar pridūrė, kad mokesčių deklaracijų už 2019 metus dėl šių išmokų pateikti nereikia.

Spaudos konferencijoje E. Janušienė nurodė, kad VMI nacionalinio biudžeto planą kovą įvykdė 86 proc.

„Mums pritrūko 114 mln. eurų, iš jų 70 mln. sudaro pridėtinės vertės mokestis“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)