Manote, kad tai neįmanoma? Deja, tokia istorija nutiko Kaune, Savanorių pr. esančiame „Swedbank“ filiale. O faktas, kad banko darbuotoja atidavė svetimus pinigus, paaiškėjo tik tuomet, kai tikrasis klientas panoro nusiimti pinigų nuo savo sąskaitos „Swedbanke“.

„Kai sužinojau, kad atidaviau kitam žmogui pinigus, patyriau šoką, nes tas asmuo man tikrai jokių įtarimų nesukėlė“, – vėliau teisinosi „Swedbank“ darbuotoja.

Ji tikino, kad patikrino į banką atvykusio kliento asmens tapatybės kortelę, tačiau esą jai nekilo įtarimų, jog asmuo, pateikęs dokumentą, yra ne tas, kurio nuotrauką jame matė.

Tuo metu „Swedbank“ atstovas Saulius Abraškevičius sako, kad šioje bankui nemalonioje istorijoje nelabai ką ir yra komentuoti.

„Tyrimo metu „Swedbank“ suteikė visą reikalingą informaciją ir bendradarbiavo su policija“, – DELFI tenurodė jis.

Svetimus pinigus pasisavinęs Kauno maisto pramonės profesiniame centre besimokantis ir prieš tai jau du kartus dėl vagystės ir pasipriešinimo pareigūnams teistas 25 metų Mantas Š. pripažino, kad pasielgė neapgalvotai – nors jam gyvenime nieko netrūko, tačiau vis tiek nutarė pavogti svetimą piniginę, o vėliau nueiti į banką ir pasiimti svetimus pinigus.

Tiesa, jis buvo pagrobęs dvi pinigines – ne tik vyro, kurio pinigus išgrynino banke, bet ir šio draugės – pasinaudojęs rastais dokumentais ir elektroninės bankininkystės duomenimis, Mantas Š. nesėkmingai bandė gauti paskolų greitųjų kreditų bendrovėse.

Už tai, kad pagrobė ir pasinaudojo svetimu dokumentu, suklastojo parašą, jungėsi prie svetimos sąskaitos banke bei sukčiavo, užvaldydamas ne savo pinigus, Mantas Š. buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.

Jo bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad ikiteisminio tyrimo metu kaltinamajam pateikti kaltinimai pasitvirtino – Mantui Š. buvo skirta 30 MGL (1 129,80 Eur) bauda. Nuteistasis ją į Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) sąskaitą privalo sumokėti per 5 mėnesius.

Bylos duomenimis nustatyta, kad Mantas Š. dar sausio 23 d. naktį, apie 4 val., Kauno naktiniame klube iš vienos merginos rankinės pavogė jai ir šios draugui priklausančias pinigines. Jose buvo asmens tapatybės kortelės, vairuotojo pažymėjimas bei įvairios nuolaidų kortelės.

Grįžęs į namus Mantas Š. prisijungė prie svetimos sąskaitos internete ir trijose bendrovėse bandė gauti 2,1 tūkst. Eur kreditus, bet visi prašymai buvo atmesti – paskolos nesuteiktos.

Tada Mantas Š. nuvyko į „Swedbanko“ filialą Savanorių pr. ir banko darbuotojai prisistatė kitu asmeniu – vyriškiu, kurio asmens tapatybės kortelę buvo pavogęs. Jis iš trijų sąskaitų banke paprašė išgryninti visus pinigus – iš vienos sąskaitos buvo paimta 140, kitos – 892,80, o dar trečios – 574,61 Eur. Iš viso – 1 607,41 Eur.

Gautus pinigus vyras vėliau išleido, o policijos pareigūnai Mantą Š. sulaikė tik po mėnesio – pas jį buvo rasti pagrobti dokumentai, kuriuos šis jau ketino išmesti.

Į policijos komisariatą pristatytas įtariamasis iš karto pripažino kaltę – net nebandė neigti, kad pavogęs piniginę vėliau pasinaudojo joje esančiais dokumentais.

Jis pasakojo, kad sausio 23 d. naktį su draugu buvo naktiniame klube, vartodami alkoholinius gėrimus susipažino su kitais asmenimis. Vėliau, kaip jis tvirtino, draugas jam esą padavė dvi pinigines ir paprašė įsidėti į švarko kišenes.

„Paskui mes išėjome iš klubo, apžiūrėjome pinigines, bet pinigų jose nebuvo, – pasakojo Mantas Š.. – Grįžęs namo vėl patikrinau pinigines ir pamačiau, kad moteriškoje piniginėje yra elektroninės bankininkystės duomenys, todėl bandžiau pasiimti paskolas greitųjų kreditų bendrovėse, bet mano prašymai nebuvo patenkinti. Ryte dokumentus sukarpiau ir išmečiau į šiukšlių konteinerį.“

Į klausimą, kaip išdrįso nuvykti į banką ir paimti svetimus pinigus, Mantas Š. negalėjo atsakyti.

„Nežinau kodėl, tačiau paėmiau to vyro asmens tapatybės kortelę ir nuvažiavau į prekybos centre esantį „Swedbank“ filialą – čia buvau apie 13.20 val., – pasakojo jis. – Sulaukęs savo eilės nuėjau prie banko darbuotojos, pateikiau svetimu vardu išduotą asmens tapatybės kortelę ir paprašiau išgryninti pinigus. Tas vyras banke turėjo tris sąskaitas, banko darbuotoja iš visų banko sąskaitų išgrynino apie 1 600 Eur.“

Mantas Š. sakė, kad gavęs pinigus išvažiavo į namus ir nuėjo miegoti, o ką padarė, esą suprato tik kitą dieną, kai visiškai išsiblaivė.

„Negaliu paaiškinti, kodėl taip pasielgiau, manau, kad tai – dėl alkoholio, – sakė jis. – Sunku man tai paaiškinti, nes finansine prasme man tikrai nieko netrūksta, pinigų turiu.“

Svetimas santaupas banke paėmęs ir išleidęs Mantas Š. žalą atlygino tik gegužės 24 d. Dėl iš trijų sąskaitų pasisavintų pinigų tikrasis banko klientas nepatogumų beveik nepatyrė – išsiaiškinęs situaciją „Swedbank“ jam grąžino iš sąskaitų neteisėtai paimtus pinigus.

Ikiteisminio tyrimo metu apklaustas nukentėjusysis sakė, kad bankui neturi jokių pretenzijų, nes jam pinigai buvo grąžinti.

Tuo metu svetimus pinigus Mantui Š.i atidavusi banko darbuotoja per apklausą sakė, kad jai nekilo jokių abejonių dėl kliento tapatybės, nes „vaikinas buvo panašus į asmens tapatybės kortelėje esančią nuotrauką“.

„Vaikinas elgėsi įprastai, ramiai, nesiblaškė, – sakė sukčiaus apkvailinta banko darbuotoja. – Kai jo paklausiau, kam reikia tokios pinigų sumos, tas asmuo atsakė, kad pirks automobilį, todėl jam trūksta pinigų. Iš visų sąskaitų išmokėjau apie 1 600 Eur.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (304)