„Manau, kad infliacijos mažinimo priemonės yra svarbios ir jos tikrai bus svarstomos per ateinančius laikotarpius, tačiau šiandien pirminis Vyriausybės tikslas ir uždavinys yra didinti asignavimus krašto apsaugai, nes manome, kad tai yra skubus klausimas, kurį reikia išspręsti šiandien“, – trečiadienį Vyriausybėje atsakinėdama į žurnalistų klausimus sakė G. Skaistė.

Ministrė akcentuoja, kad laikini kainų pokyčiai rinkose kartais būna nulemti gandų, todėl ji ragina palaukti ir atitinkamas priemones svarstyti tik įsitikinus dėl realios situacijos.

„Tuo tarpu energijos kainų šokas ir Rusijai taikomos sankcijos yra vis dar besikeičiantis taikinys, nes kiekvieną dieną matome papildomus sankcijų paketus, ir pasakyti, koks bus poveikis rinkai, yra pernelyg anksti“, – tikino ji.

Finansų ministrė taip pat pažymėjo, kad priiminėti nacionalinius sprendimus nereikėtų skubėti, kadangi infliacijos amortizacijos priemonės dar gali pasiūlytos ir Europos Sąjungos lygiu.

Europos Komisija žada parengti tam tikrą pasiūlymų paketą dėl valstybės pagalbos priemonių ir dėl to, kokios galimos priemonės būtų efektyviausios šitoje krizėje. Tikėtina, kad artimiausiu metu tas paketas bus pateiktas, o tada ir matysime, kokius sprendimus efektyviausia būtų pritaikyti Lietuvos teritorijoje“, – aiškino G. Skaistė.

ELTA primena, kad prezidento vyriausiasis patarėjas Povilas Mačiulis sako, jog trečiadienį su Seimo valdyba susitikęs šalies vadovas Gitanas Nausėda paragino neatidėlioti anksčiau jo pasiūlytų infliacijos padarinių švelninimo priemonių svarstymo parlamente.

„Prezidentas prašė už paraščių neužmesti antiinfliacinių priemonių, kurias pateikė prezidentas. Jas taip pat svarstyti“, – po susitikimo žurnalistams sakė P. Mačiulis.

Smarkiai išaugus energijos kainoms, sausio pradžioje Vyriausybė pritarė antrajam energijos kainų švelninimo paketui. Nuspręsta parlamentui siūlyti įstatymo projektą, kuriame numatoma centralizuotam šildymui ir karštam vandeniui taikyti nulinį lengvatinį PVM tarifą, o tai valstybės biudžetui kainuotų maždaug 23,3 mln. Taip pat siūloma skirti papildomus 35 mln. eurų paramai nuosavai saulės elektrinei įsigyti.

Tuo metu prezidentas Gitanas Nausėda Seimui taip pat pateikė infliacijos padarinių amortizavimui skirtus įstatymų projektus. Šalies vadovas siūlo didinti NPD nuo 460 iki 510 eurų bei išmokėti vienkartines 100 eurų išmokas labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms.

Tačiau pirmadienį su premjere Ingrida Šimonyte susitikę parlamentinių frakcijų atstovai sutarė, kad skubos tvarka Seime bus svarstomas tik gynybos biudžeto didinimo klausimas, o siūlomos antiinfliacinės priemonės bus įvertinamos vėliau.

Susitikime dalyvavusio Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo teigimu, dar vienas biudžeto peržiūrėjimas, kuriame ir būtų įvertintas kainų augimo amortizavimo priemonių poreikis, galėtų įvykti tuomet, kai išryškėtų energetikos išteklių kainų tendencijos rinkoje.