„Bent jau aš tai, ką girdžiu viešoje erdvėje, tai buvo gana pozityvi reakcija į bendrą paketą, kad yra tam tikrų aspektų, kurie yra tobulintini ir tai visiškai natūralu. Bet man atrodo, tikrai ieškome kompromiso, geriausio sprendimo, kuris būtų tinkamas didžiajai daliai. Visiems viskas niekada nebus tobula, tai yra normalu, bet tam tikro kompromiso paieškojimas yra įvykęs“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė G. Skaistė.

Konservatorė pažymėjo, kad Seime mokesčių reforma bus pateikta vienu pristatymu, o ne atskirais teikimais, nes tai yra kompleksinis pasiūlymas ir teikti siūlymų atskirai yra „tiesiog neįmanoma“.

„Seime atnešime paketą vienu pristatymu, nes tai yra kompleksinis pasiūlymas, kuriame yra tokių sprendimų, kurie mažina biudžeto pajamas, yra kurie didina biudžeto pajamas, todėl jų imti kažkaip atskirai yra tiesiog neįmanoma. Jeigu išsirankiosi tik razinkas, t.y. tai kas yra patrauklu, bet mažina biudžeto pajamas, mes turbūt liksime su tokia skyle biudžete, kurios nenorėčiau matyti“, – sakė Vyriausybės narė.

Galiausiai, kalbėdama apie Prezidentūros siūlymą padidinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) šeimoms, kurios augina vaikus, G. Skaistė akcentavo, kad tokio modelio buvo atsisakyta dar praėjusios kadencijos metu ir kol kas reikėtų žiūrėti į buvusios reformos rezultatus bei artint NPD prie minimalios mėnesinės algos (MMA), NPD didinant visiems dirbantiesiems.

„Dar praėjusios kadencijos metu buvo atsisakyta papildomo neapmokestinamo pajamų dydžio už vaikus, buvo pereita prie modelio, kuomet yra teikiami vaiko pinigai, jie yra skiriami kiekvienam vaikui, nepaisant to, jo tėvai dirba ar nedirba. Kadangi tokia reforma buvo įvykdyta, bent jau kol kas reiktų laikytis jos ir žiūrėti, kokius rezultatus atneša (...). Tuo tarpu žvelgiant į NPD, mūsų vizija artinti prie MMA didinant NPD, bet jį didinant visiems dirbantiesiems“, – aiškino ministrė.

ELTA primena, kad Vyriausybės pristatytoje mokesčių reformoje numatoma peržiūrėti pajamų mokesčio tarifus perskirstant mokesčio naštą tarp su darbo santykiais susijusių pajamų ir kitų rūšių aukštesnių pajamų, keisti individualios veiklos apmokestinimo sąlygas, peržiūrėti mokesčių lengvatas, keisti individualios veiklos įsigijus verslo liudijimą apmokestinimo tvarką.

Taip pat siūloma peržiūrėti smulkiojo verslo apmokestinimo kriterijus, suteikti visam verslui teisę taikyti momentinį tam tikro ilgalaikio turto nusidėvėjimą, pratęsti papildomiems 5 metams pelno mokesčio lengvatas investiciniams projektams ir filmų gamybai. Taip pat norima nustatyti teisingesnį pelno mokesčio apskaičiavimą.

Siūloma sukurti investicinės sąskaitos priemonę, smulkiojo verslininko sąskaitą, numatyti automatinį pajamų mokesčio deklaracijos pateikimą, padidinti registravimosi pridėtinės vertės mokesčio mokėtojais ribą nuo 45 tūkst. iki 55 tūkst. eurų.

Vyriausybė taip pat siekia savarankiškai dirbantiems asmenims užtikrinti didesnes socialines garantijas, plėsti nedarbo socialinio draudimo sistemos aprėpti, nustatyti minimalią nedarbo socialinio draudimo išmoką, pakeisti maksimalų nedarbo socialinio draudimo išmokų dydį. Jau anksčiau pristatyti pasiūlymai dėl žaliųjų akcizų ir nekilnojamojo turto mokesčio.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją