Pasak jos, visuomenėje girdimi teiginiai, kad ne dėl visų rodiklių tinkamo įgyvendinimo Lietuvai nebus išmokėti RRF fondo pinigai, yra „piktybiškai skatinami mitai“. Ministrės teigimu, Europos Komisija (EK) šiuo metu yra patvirtinusi, kad Lietuvai bus išmokėta 537 mln. eurų. Šie pinigai šalį pasieks baigus formalias procedūras – gegužės mėnesį.

„Tai turiu pasakyti, kad Europos Komisija yra konstatavusi, ir jau keliuose komitetuose yra svarstymai įvykę dėl to 31 rodiklio iš 33, kurie buvo nurodyti pirmame mokėjimo prašyme. Ir buvo patvirtinta, kad Lietuvai bus išmokėta 537 mln. eurų, kurie pasieks Lietuvą, kai bus baigtos formalios derinimo procedūros, kas užtrunka 2–3 mėnesius. Ir visoms šalims jos yra vienodos“, – antradienį Seimo posėdžio metu aiškino G. Skaistė.

„Planuojama, kad tai įvyks gegužės mėnesį“, – pridūrė ji.

Ministrė tikina, kad dėl pilnai neišpildytų rodiklių artimiausiu metu nepasieks 26 mln. eurų. Visgi, anot jos, Lietuva turi 6 mėnesius šią pažangą atlikti, po ko gaus šiuos pinigus.

„Dėl tų dviejų rodiklių, kurie yra susiję su mokestiniais pakeitimais. Europos Komisija yra konstatavusi, kad yra pasiekta dalinė pažanga, bet užbaigti šių rodiklių pasiekimą yra reikalingi papildomi veiksmai.

Tokiu atveju, 26 mln. eurų pasiektų Lietuvą tuomet, kai būtų užbaigti šie veiksmai. Tam yra duodamas 6 mėnesių laikotarpis“, – tvirtino ji.

Taip pat G. Skaistė paminėjo, kad Lietuva nėra išskirtinė tuo, jog dar negavo pirmojo išmokėjimo. Pasak jos pateiktų duomenų, tik 2 valstybės gavusios pirmąsias išmokas, 16 šalių jų dar laukia, o dar 9 Europos Sąjungos narės dar nėra pateikusios prašymų RFF išmokoms.

„Tarp Europos Sąjungos narių, 9 šalys iš 27 nėra pateikusios jokio mokėjimo prašymo, o kitos 16 šalių narių iš 27, tarp kurių įeina ir Lietuva, dar nėra gavusios pirmojo mokėjimo prašymo išmokėjimo“, – teigė ji.

ELTA primena, kad vasario pabaigoje EK patvirtino teigiamą preliminarų pirmojo Lietuvos 2022 m. lapkričio 30 d. pateikto mokėjimo prašymo pagal Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonę (angl. RRF) dalies rodiklių vertinimą. Išnagrinėjusi Lietuvos valdžios institucijų pateiktus duomenis, Europos Komisija nusprendė, kad tinkamai pasiektas 31 iš tarybos įgyvendinimo sprendime nustatytų 33 rodiklių. Lietuvai nepasiekus visų rodiklių, 565 mln. eurų prašymas bus patenkintas iš dalies.

Finansų ministerija nurodo, kad Lietuvai skiriama per pusę milijardo eurų. 31 tinkamai pasiektas rodiklis rodo didelę pažangą įgyvendinant Lietuvos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planą „Naujos kartos Lietuva“.

Šie rodikliai apima reformas žaliosios ir skaitmeninės pertvarkos srityse, bendrojo ugdymo ir profesinio mokymo sistemos reformas, inovacijų ir mokslo rėmimo priemones, socialinės apsaugos ir užimtumo priemones, o taip pat skaitmeninių duomenų saugojimą RRF įgyvendinimui stebėti.
EK nustatė, kad du su mokesčių sistemos reforma susiję rodikliai nebuvo tinkamai pasiekti. Europos Komisija pripažįsta, kad Lietuva ėmėsi pirmųjų žingsnių siekiant šių dar nepasiektų rodiklių, tačiau dar reikia nemažai nuveikti. Todėl EK pradeda dalies mokėjimo sustabdymo procedūrą.