Jeigu Seimas pritartų, gavus išankstinę pensiją, senatvės pensija būtų mažinama tol, kol apskaičiuotos senatvės pensijos dydžio ir išmokėtos sumažintos senatvės pensijos išmokos skirtumo bendra suma prilygsta visų išmokėtų išankstinės senatvės pensijos išmokų sumai.

Įstatymo pataisų autorius L. Kukuraitis tvirtina, kad mūsų socialinio draudimo sistema žmones, pasirinkusius išankstinę pensiją, „nubaudžia“ visam gyvenimui, t. y. kartą priėmus sprendimą gauti sumažintą pensiją, ji bus mokama iki pat asmens mirties.

„Tokiu būdu yra susiformavęs dvigubas socialinis neteisingumas: žmogus „baudžiamas“ visam gyvenimui, net jeigu jis gyvena ilgai ir jau seniai yra kompensavęs iki pensijos gautas išankstines išmokas. „Baudžiami“ vieni iš socialiai pažeidžiamiausių, t. y. mažesnių pajamų gavėjai (buvę vairuotojai, pardavėjai, valytojai ir kt.), kuriems socialinės apsaugos sistema nepajėgė padėti sunkiu priešpensiniu metu,“– Eltai sakė įstatymo pataisas parengęs buvęs Socialinės apsaugos ir darbo ministras parlamentaras Linas Kukuraitis.

Jo įsitikinimu, idealiu atveju, tuomet, kai ištinka viena ar kita krizė, gyventojai neturėtų rinktis išankstinės pensijos, o turėtų suveikti kitos socialinio draudimo ir paramos sistemos: nedarbo draudimas, užimtumo skatinimo programos, netekto darbingumo, socialinės išmokos ar kt.

„Tai, kad žmonės vis dėlto renkasi išankstines pensijas, rodo, kad kitos socialinės apsaugos sistemos yra nepakankamos. Kadangi jos nesustabdo išankstinių pensijų pasirinkimo, itin svarbu spręsti būtent išankstinių pensijų skyrimo ir mokėjimo sistemos ydas, nes joje dalyvaujantys asmenys yra didesnėje skurdo rizikoje,“ – sako L. Kukuraitis.

Jo duomenimis, išankstinių pensijų gavėjai gauna vidutiniškai 20– 25 proc. mažesnes pensijas negu vidutinė senatvės pensija; vidutinės išankstinės pensijos yra apie 40 proc. mažesnės už santykinio skurdo ribą ir tik 8 proc. didesnės negu absoliutaus skurdo riba.

Anot L. Kukuraičio, pasiūlytų įstatymo pakeitimų įtaka valstybės bei Sodros biudžetams būtų minimali, nes vidutiniškai iki pensijos gautos išmokos būtų kompensuojamos per 19–20 metų, o žmonių, gaunančių sumažintą pensiją, skaičius nėra didelis.

Parlamentaro duomenimis, iš mažiausias pensijas gaunančių pensininkų kas dešimtas asmuo yra pasirinkęs gauti išankstinę pensiją. Lietuvoje išankstines pensijas gauna apie 6 tūkst. asmenų.

Socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisas kartu su L. Kukuraičiu įregistravo Seimo nariai Algirdas Butkevičius, Algirdas Stončaitis, Domas Griškevičius, Kęstutis Mažeika, Laima Mogenienė, Laima Nagienė, Lukas Savickas, Rima Baškienė, Tomas Tomilinas, Vilija Targamadzė, Vytautas Bakas, Zenonas Streikus, Zigmantas Balčytis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)