Pasak ministerijos, sąvartyne šalinamos nepavojingos atliekos apmokestinamos vienu mažiausių Europoje tarifų – 10 eurų už toną, todėl nuo 2023 metų jį siūloma didinti iki 50 eurų.

„Visgi net ir padidinus šitą mokestį iki 50 eurų mes būsime pigiausia alternatyva. Latvijoje jau šiuo metu yra 65 eurai už toną sąvartyno taršos mokestis, Lenkijoje– 61, Estija planuoja jį padidinti iki 90", – posėdyje kalbėjo aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

„Tuo pačiu projektu yra naikinamos spragos, kai organinius tirpiklius naudojantys įrenginiai, tokie kaip skalbyklos, dažyklos arba spaustuvės – jos nepatenka į apmokestinamų įmonių sąrašus“, – aiškino ministras.

Dabar šie įrenginiai patenka į Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) direktyvos sritį, tačiau jiems pritaikyta išimtis – vietoj prievolės turėti TIPK leidimą jie privalo būti įregistruoti. Todėl, ministerijos teigimu, jie nuo mokesčio už aplinkos teršimą atleidžiami, neįgyvendinamas „teršėjas moka“ principas.

Šis pakeitimas taip pat įsigaliotų nuo 2023 metų.

Ministerija pažymi, kad tokiu būdu būtų įgyvendintos Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) ir Europos Komisijos (EK) rekomendacijos Lietuvai dėl nemetaninių lakiųjų organinių junginių nacionaliniu mastu išmetimų sumažinimo.

EK vertinimu, Lietuva be papildomų priemonių negalės įgyvendinti įsipareigojimų ir iki 2029 metų sumažinti taršą šiais junginiais 32 proc., o nuo 2030 metų – 47 proc., palyginti su 2005 metais išmestu kiekiu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)