Tabako gaminių ar susijusių gaminių nupirkimas, perdavimas ar kitoks realizavimas nepilnamečiui užtrauktų baudą nuo 220 eurų iki 320 eurų. Toks administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtrauktų baudą nuo 320 eurų iki 580 eurų. Už tokius administracinius nusižengimus siūloma numatyti privalomą tabako gaminių ar susijusių gaminių konfiskavimą.

Tokio pat dydžio baudas tai yra nuo 220 eurų iki 580 eurų siūloma skirti už tabako gaminių pardavimą nepilnamečiams prekybos ir viešojo maitinimo įmonėse.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas pritarė siūlymui nustatyti administracinę atsakomybę už neteisėtą elektroninių cigarečių, jų pildyklių pardavimą ar kitokį realizavimą.

Jeigu Seimas pritartų, tai užtrauktų baudą nuo 220 eurų iki 320 eurų. Toks administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtrauktų baudą nuo 320 iki 580 eurų.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys Julius Sabatauskas teigiamai vertina kodekso pataisas, siūlančias numatyti atsakomybę už elektroninių cigarečių pardavimą ir jų talpų pildymą nepilnamečiams, tačiau turi pastabų dėl kai kurių nuobaudų didinimo.

„Labai geras kodekso papildymo projektas, bet turiu abejonių dėl baudų dydžių už tabako gaminių pardavimą nepilnamečiams. Nemanau, kad jų padidinimas septynis kartus bus efektyvus. Neaišku, kaip pavyks taikyti tokias kodekso nuostatas. Tenka apgailestauti, kad projekto rengėjai nepateikė informacijos apie tai, ar dažnai buvo taikytos baudos už tokių gaminių realizavimą nepilnamečiams. Jei jų taikymas yra neskaitlingas – didink nedidinęs baudų, nuo to tabako gaminių vartojimas nesumažės“, – Eltai sakė J. Sabatauskas, kuris balsuojant dėl kodekso pataisų susilaikė.

Trečiadienį Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) pakeitimo projektą parėmė 6 Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto nariai, 2 susilaikė, 1 balsavime nedalyvavo. Sulaukęs pritarimo Seimo komitete, parlamento plenarinėje salėje projektas gali atsirasti dar gruodžio mėnesį.

Beje, po Seime įvykusių klausymų, svarstymo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete baudos už neteisėtą elektroninių cigarečių pardavimą padidėjo, lyginant su pirminiu projektu.

ELTA primena, kad Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkės Morganos Danielės parlamentui pateiktame projekte buvo siūloma įteisinti nuo 140 iki 500 eurų siekiančias baudas už neteisėtą elektroninės cigaretės ar bet kurios jos dalies, elektroninių cigarečių pildyklės realizavimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją