Siūlo alkoholio prekybą sekmadieniais sulyginti su kitomis dienomis

Argumentas, kad alkoholio sekmadienio vakarą nusipirkęs žmogus pirmadienį nebeišeis į darbą, dalies politikų nebeįtikina, o kai kuriems – net ir kelia šypseną.

„Jeigu pirmadienį asmuo vakare nusipirks gėrimų, tai jis antradienį neateis į darbą, jeigu įsigys antradienį – trečiadienį neateis į darbą“, – teigė Seimo narys (LS) Andrius Bagdonas.

Andrius Bagdonas

Septyni liberalai registravo įstatymo pataisą ir siūlo alkoholio prekybą sekmadieniais sulyginti su kitomis dienomis. Tai reiškia, kad paskutinę savaitės dieną alkoholio prekyba parduotuvėse prailgėtų net penkiomis valandomis.

„Dažnai į Lietuvos pajūrį atvykstantys ne tik turistai iš Lietuvos, bet ir iš užsienio, stebisi, kodėl 16 valandą atsinešus alkoholinius gėrimus prie kasos juos prašoma grąžinti. Man atrodo, tikrai mums apčiuopiamos naudos ar rezultatų šis perteklinis draudimas nedavė“, – teigė A. Bagdonas.

Gyventojų nuomonės – įvairios

Alkoholio prekyba sekmadieniais nuo 10 iki 15 valandos – kai kam jau susiformavęs įprotis, tačiau kiti mano, kad būtų patogu įsigyti ir vėlesniu laiku.

„Dėl manęs, gali nors ir visą parą pardavinėti. Kas norės gerti, tas visada ras“, – teigė vyras.

„Aš negeriu ir man vienodai rodo“, – dalijosi moteris.

„Normalu, jeigu žmonės dirba ilgiau, tai tiesiog nebeturi galimybės įsigyti. Kiekis čia jau kitas klausimas, o šiaip – būtų patogu“, – teigė parduotuvėje kalbintas pašnekovas.

Situacija smarkiai nesikeistų

Ar penkios papildomos prekybos valandos smarkiai keistų situaciją, LNK žinios teiravosi ir verslininkų.

„Tikrai niekas nepasikeis. Man labiausiai patinka nestabilumas. Galbūt tada nereikėjo trumpinti, bet šiuo metu nereikia ir ilginti. Iš esmės, niekas nesikeičia“, – teigė „Norfos“ vadovas Dainius Dundulis.

Dainius Dundulis

Alkoholinių gėrimų gamintojų ir importuotojų asociacijos vadovo Manto Zakarkos teigimu, sunku pasakyti, ar kelių valandų skirtumas būtų reikšmingas.

„Greičiausiai, kad ne, nes tai vis tiek yra tam tikros bendros tendencijos, kada ir kokie vartotojai, ir ko eina pirkti į parduotuves, kai mes kalbame apie šių produktų segmentą“, – teigė jis.

Pasak prekybininkų, sekmadienis – pati nepelningiausia diena. Dažniausiai, alkoholio žmonės eina įsigyti penktadienį vasaros metu arba šeštadienį, jeigu tai yra šaltasis periodas.

„Šeštadienio ir sekmadienio apyvartas lyginant, praktiškai yra dvigubas skirtumas. Šeštadienį dvigubai daugiau suprekiaujama negu sekmadienį“, – teigė D. Dundulis.

Žmonėms sveikatos toks sprendimas nepagerins

Prekybos alkoholiu laiką prieš keletą metų sutrumpino valstiečių valdžia, kai sveikatos apsaugos ministru buvo Aurelijus Veryga. Sugrąžinus tvarką atgal, jo manymu, lietuvių sveikata tikrai nepagerėtų.

„Prekybos laikas baruose, restoranuose – jis gi nėra apribotas, tai bet kuris, kuriam jau labai reikia, gali kuo puikiausiai nueiti ten, nusipirkti ir pavartoti šių gėrimų, jeigu jam tikrai būtinai reikia sekmadienį. Sveikatos prasme, man būtų labai sunku suprasti, kam tą reikėtų daryti“, – teigė A. Veryga.

Aurelijus Veryga

Lietuvos sveikatos mokslų universitetų duomenys rodo, jog, sutrumpinus prekybos alkoholiu laiką, sekmadieniais ir pirmadieniais rečiau fiksuojamos vyrų mirtys.

„Sekmadieniais, kai įvyko tas valandų sumažinimas, mirtingumas sumažėjo nuo išorinio traumatizmo vyrų tarpe, o pirmadieniais, tas truputį uždelstas efektas, sumažėjo mirčių nuo širdies kraujagyslių ligų“, – dalijosi sveikatos tyrimų instituto vadovas Mindaugas Štelemėkas.

Tačiau ir tai įtikina ne visus.

„Tokių tikslių duomenų, kad būtent dėl alkoholio vartojimo šitų ligų ir mirčių pamažėjo, nėra“, – teigė Seimo narys A. Bagdonas.

Kaip buvo teigiama LNK žiniose, nepaisant sumažėjusio mirtingumo, alkoholio vartojimas – vis dar išlieka problema. Vienam penkiolikmečiui ir vyresniam gyventojui tenka 12 litrų suvartoto alkoholio.

Visą reportažą rasite LNK portale: