„Susidūrėme su problema, kad patys geriausi žmonės, kuriuos nori įmonės įdarbinti, dažnai yra pasyvūs ir per įprastinius kanalus jų nepasieksi. Tuomet yra taikomi „medžioklės“ principai: kreipiamasi į draugus, pažįstamus ir prašoma rekomenduoti. Kad norimi darbuotojai nebūtų pasyvūs, juos pastūmėti gali draugas ar kolega“, - pasakojo idėjos autorius.

Prie naujai gimusios idėjos padirbus daugiau nei metus balandžio pradžioje startavo V. Pakėno internetinis puslapis idarbinkdrauga.lt, kuriame kviečiama darbdaviams rekomenduoti tam tikras kompetencijas atitinkančius draugus ir pažįstamus. Už rekomendaciją, kuri baigsis žmogaus įdarbinimu, bus atsilyginta pinigais.

„Kaip principas, rekomendacijų sistema nėra nauja, įmonėse jau seniai taikoma. Tačiau čia sukūrėme masinę platformą, kur kiekvienas žmogus gali tapti „galvų medžiotoju“, - aiškino pašnekovas.

Vytenis Pakėnas
V. Pakėnui idėja įkurti tinklalapį, kuriame būtų galima į tam tikras pozicijas rekomenduoti savo pažįstamus, kilo iš asmeninės patirties.

„Bent su kuo aš susidūriau – didžiausias poreikis darbuotojų yra IT sektoriuje. Natūralu, kad tie žmonės yra bombarduojami pasiūlymais, o jei pamato, kad pasiūlymai programuotojų nedomina, prašo rekomenduoti kitą žmogų“, - pasakojo jaunas verslininkas.

„Jobrely“ internetiniame puslapyje darbo skelbimus talpina pačios įmonės ar personalo paieškos kompanijos. Kartu įmonė nurodo, kiek sutinka sumokėti žmogų rekomendavusiam asmeniui, jei rekomenduotas specialistas bus įdarbintas. Šiuo metu internetinis portalas pasiruošęs vartotojams atiduoti apie 15 tūkst. Lt.

Už tinkamo kandidato rekomendaciją siūloma nuo 100 iki 1000 Lt.

V. Pakėnas skaičiavo, kad per pirmą tinklalapio veikimo savaitę sulaukta 140 rekomendacijų.

„Jei kandidatas netinka darbdaviui, dėl privatumo jis nėra perduodamas kitiems klientams“, - teigė jis.

Technologijos keičia darbuotojų paieškos tradicijas

Personalo paieškos ir atrankos bendrovės „Alliance for recruitment“ partneris Vytenis Šidlauskas teigė, kad V. Pakėno pasiūlyta idėja gana aktuali, tačiau nesibaimina, kad rekomendacijomis paremtas tinklalapis galėtų pakeisti personalo paieškos kompanijas.

„Personalo paieškos ir atrankos kompanijos ne tik paduoda kontaktus klientui. Įmonės pristato ir atrenka kandidatus. Šis sprendimas yra tik viena dalis viso proceso – kontaktų gavimas“, - kalbėjo su „Jobrely“ bendradarbiaujantis specialistas.

Pasak jo, jaunojo verslininko pasiūlytas tinklalapis galėtų pasitarnauti kaip pagalbinė priemonė ieškant sunkiai surandamų specialistų.

Vytenis Šidlauskas
„Taip galima išplėsti savo komandą ne realiai, bet virtualiai, - teigė jis. - Atėjo laikai, kai vien už ačiū sotus nebūsi ir turi būti lygiavertis bendradarbiavimas. Kaip vyksta verslo santykiai – jei tau kažkas parekomenduoja klientą, tai būna normali praktika, kad gali tikėtis komisinio. Tai į šį projektą žiūrime taip, kad verslo partneriu gali būti bet kuris asmuo, kuris suteikia reikalingos informacijos“.

Paklaustas, ar toks rekomendacijų modelis prigytų ir užsienio šalyse, V. Šidlauskas teigė: „Poreikis priklauso nuo rinkos kultūros. Yra šalių, kur niekas nerekomenduos, nebent labai tiki žmogumi. Tokie žmonės labai savo žodį vertina. Tikrai rekomenduos ne dėl to, kad siūlai atlygį, bet dėl to, kad matys naudą kitam. Tačiau yra aibė šalių, kur tai turėtų veikti“.

Personalo paieškos ir atrankos specialistas pastebėjo, kad internetas ir technologijos keičia darbuotojų paieškos principus.

„Globalizacija ir socialiniai tinklai kuria naujus metodus ieškoti darbuotojų. Daug dėmesio skiriama potencialių darbuotojų įsitraukimui. Dabar daugybė įmonių galvoja, kaip pritraukti ne tik potencialius klientus, bet ir potencialius darbuotojus, kad šie su įmone bendrautų virtualioje aplinkoje“, - teigė specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)