Investuotojų forumo iškelta idėja dvigubai ilginti bandomąjį laikotarpį antradienį buvo svarstoma Trišalėje taryboje.

Ją pristatęs asociacijos „Investors‘ Forum“ darbo santykių grupės vadovas, advokatų kontoros „Ellex Valiūnas“ partneris Ramūnas Petravičius teigė, kad kai kurių užsienio šalių praktikoje vadovaujantiems darbuotojams leidžiami ilgesni išbandomojo laikotarpio terminai.

Todėl, pasak jo, verslui leidus ilgiau vertinti – vadovų tinkamumą, didėtų mūsų šalies įmonių konkurencingumas.

„Mes siūlome ir Lietuvoje įteisinti tokią galimybę vadovaujantiems darbuotojams nustatyti šešių mėnesių išbandymo terminą. Juolab, kad jau dabar Darbo kodekse yra apibrėžta, kas yra vadovaujantis darbuotojas“, – sakė R. Petravičius.

Ramūnas Petravičius

Pasak jo, vadovų pareigos yra sudėtingesnės, jie įprastai gauna didesnius atlyginimus nei kiti organizacijų darbuotojai, todėl turėtų prisiimti ir daugiau atsakomybės bei rizikos.

Jam pritarė ir Investuotojų forumo vadovė Rūta Skyrienė. Anot jos, pandemija, kuomet buvo dirbama nuotoliniu būdu, ypač gerai parodė, kad trys mėnesiai gali būti per trumpas laikotarpis įvertinti vadovo gebėjimus.

„Per tris mėnesius nespėji įvertinti žmogaus minkštųjų savybių – lyderystės, mokėjimo bendrauti. Šeši mėnesiai leistų žmonėms labiau atsiskleisti“, – pažymėjo R. Skyrienė.

Prakalbo apie diskriminaciją

Vis dėlto Profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė suabejojo, kad Investuotojų forumo siūlomas Darbo kodekso pakeitimas turėtų prasmės.

„Įstatymai apibrėžia specialius vadovų skyrimo ir atšaukimo reikalavimus. O jei verslas nori nusistatyti ilgesnį išbandymo laikotarpį, tai tam yra terminuotos darbo sutartys. Nelabai suprantu, kodėl turime skirtingiems darbuotojams taikyti skirtingas sąlygas ir dalį žmonių tam tikra prasme diskriminuoti“, – sakė I. Ruginienė.

Inga Ruginienė

Visgi R. Petravičius argumentavo, kad supaprastintą vadovo atšaukimo procedūrą numato Akcinių bendrovių įstatymas, tačiau yra daug kitomis juridinėmis formomis veikiančių verslų ir įstaigų, kurioms Darbo kodekso pakeitimas būtų naudingas.

„O pasiūlymai su naujais vadovais sudarinėti terminuotas sutartis apskritai skamba nesolidžiai“, – teigė Investuotojų forumo atstovas.

Šiuo metu Lietuvos darbo kodeksas numato, kad bandomasis laikotarpis negali būti ilgesnis kaip trys mėnesiai, tačiau Europos reglamentai leidžia iki šešių mėnesių terminą.

Klausimą svarsčiusi Trišalė taryba sutarė, kad toliau dėl jo bus sprendžiama dvišalėse diskusijose tarp darbdavių ir darbuotojų atstovų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)