„Buvo numatyti žingsniai, kurie bus padaryti jau ateinančią savaitę. Po Trišalės komisijos priimtais sprendimais bus pasirašyta frakcijų lygiu arba frakcijų vadovų lygiu, po to pasirašys koalicijos nariai, jie (pasiūlymai. - ELTA) bus įregistruoti, po to socialinis modelis bus pateiktas. Tikimės, kad jis laiku bus priimtas. (...) Tai, kas Trišalėje taryboje yra sutarta, visi tie pasiūlymai bus įtraukti ir po tais Trišalės tarybos pasiūlymais pasirašys visi koalicijos nariai", - antradienį po valdančiosios koalicijos Politinės tarybos posėdžio žurnalistams sakė A. Butkevičius.

Vyriausybės vadovas neabejoja, kad naujas socialinis modelis bus priimtas.

„Mes norime pasakyti, kad valdančioji dauguma dirba sutartinai, valdančioji dauguma ir šiandien Politinėje taryboje įsipareigojo, kad šitas socialinis modelis bus priimtas, kad tai yra istorinis Lietuvoje padarytas darbas. Ir, aš manau, kad visi koalicijos nariai nori, kad ta istorija jiems ir priklausytų, tai, ką padarė per 25 metus", - sakė A. Butkevičius.

Siūlo didinti minimalią algą

Darbo partijos lyderis europarlamentaras Valentinas Mazuronis sako, kad jo vadovaujama partija palaiko socialinį modelį ir palaikys kaip vieną iš tikrai reikalingų ir progresyvių žingsnių, „bet prieš tai turi būti sutvarkytas pateikimas Seimui, ko šiandien dar nėra".

„Pritarsime toms pozicijoms, kurios suderintos Trišalėje taryboje, ir kartu su koalicijos partneriais darysime viską, kad tai būtų priimta kiek galima greičiau", - po Politinės tarybos posėdžio žurnalistams sakė V. Mazuronis.

Jis taip pat tvirtino, jog „darbiečiai" sieks, kad kitų metų biudžete atsirastų trys pagrindiniai prioritetai.

„Tai - mėnesinės minimalios algos (MMA) pakėlimas nuo kitų metų liepos mėnesio iki 400 eurų, nuo kitų metų sausio pensijų pakėlimas, pritariant Premjerui ir atsižvelgiant į Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos paskaičiavimus, - 16 eurų, stengtis ieškoti variantų mokytojams ir ikimokyklinių įstaigų darbuotojams pakelti atlyginimus iki 5 procentų", - sakė V. Mazuronis.

Šiuo metu minimali alga sudaro 325 eurus. Premjeras anksčiau yra sakęs, kad nuo kitų metų ji galėtų didėti dar 25 eurais.

Partijos „Tvarka ir teisingumas" lyderis europarlamentaras Rolandas Paksas sakė, kad „tvarkiečiai" buvo pateikę savo pastabas ir pasiūlymus dėl socialinio modelio ir į jas yra atsižvelgta. "Kai iš Trišalės tarybos ateis galutinė išvada, mes svarstyme, esame nusiteikę pritarti", - žurnalistams sakė R. Paksas.

Mokslininkų ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtas naujas socialinis modelis apima apie 40 teisės aktų pakeitimų.