Tvarka – vienoda visiems


Seimo priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkės Morganos Danielės teigimu, kadangi prašymas dėl elektroninių cigarečių ir jų pildyklų perpardavinėtojų baudimo ateina iš policijos pareigūnų, formuojasi išvada, kad su tokiais reiškiniais jie susiduria gana dažnai.

„Būtent iš jų kilo ši iniciatyva ir prašymas didinti baudas, ir kovoti su atgrasymu nuo fizinių asmenų perpardavinėjimų, daugiausiai, nepilnamečiams, bet ir apskritai“, – teigė ji.

Pasak M. Danielės, numatytos baudos yra aukštos, o jas nustatant pagrindiniu motyvu išlieka paties įrenginio kaina.

„Vis dėlto, bauda turi būti numatyta tokia, kad neatsipirktų pardavinėjimas. Turint omenyje, kad įrenginiai kainuoja 40, 50, 70, o kai kurie ir 100 eurų, mažesnės baudos nustatymas reikštų, kad vis tiek apsimoka parduoti, nes tuoj pat atsiperka sumokėta bauda. Šiuo atveju, bauda siekia iki 400 eurų, o už pakartotinį pažeidimą – ji dar didesnė, taigi, manome, kad tokios baudos turėtų būti savotiškas stabdis vykdyti tokį nelegalų verslą“, – teigė ji.

Morgana Danielė

Įdomu tai, kad siūloma tokias baudas skirti net ir nepilnamečiams. Pasak Seimo priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkės, Lietuvos Respublikoje administracinių nusižengimų kodeksas galioja visiems piliečiams ir, nuo to amžiaus, kada vaikas yra atsakantis už savo veiksmus – jis baudas už pažeidimus gauna, tad ir ši bauda neturėtų tapti išimtimi.

„Tai galioja ne tik elektroninėms cigaretėms, bet apskritai visas įstatymas Lietuvoje taip galioja. Baudas moka tėvai, jeigu pats vaikas dar tuo metu laikomas negalinčiu sumokėti tokios baudos“, – aiškino ji.

Mergina su elektronine cigarete

Juodoji rinka yra nukreipta į nepilnamečius


Pasak M. Danielės, tai, kad, daugėjant radikalių draudimų, šešėlinė rinka plečiasi – normalu, o tą puikiai pademonstravo draudimas prekiauti elektroninių cigarečių skysčiais su skoniais ir kvapais.

„Tai persikėlė būtent į juodąją rinką, nors žinome, kad tie ribojimai, spragos buvo rastos ir prekyboje, kurią vykdo juridiniai asmenys. Taigi, nėra iki galo išspręsta šita problema“, – teigė ji.

Vis dėlto, anot pašnekovės, juodoji rinka – nėra labai didelė.

„Šiuo metu, ji labiau yra nusitaikiusi į nepilnamečius, todėl, kad suaugę žmonės įrenginius dar vis gali įsigyti valstybės reguliuojamose parduotuvėse, reguliuojamoje rinkoje“, – teigė pašnekovė.

Taigi, ar numatytos baudos padės apsaugoti nepilnamečius nuo tokių įrenginių ir medžiagų įsigijimo, pamatysime netrukus.

Visą reportažą rasite LNK portale: