„Laukiam aiškaus plano. Jis lyg ir pristatytas vakar – kaip taupysime 800 milijonų. Skaičiai lyg ir įspūdingi. Bet man tokia aliuzija gal labiau kaip politikui, ne savivaldos atstovui – ar nebus taip, kaip, žinot, tokios kampanijos – ištrauksim 2 milijardus iš šešėlio. O dabar sutaupysim 800 milijonų. Skaičiai įspūdingi, viskas gražu, bet taip ir iki galo po tų kovų, taupymo ir neaišku, kiek ištraukėm iš to šešėlio ir kiek realiai mes sutaupysim“ – ketvirtadienį žurnalistams Prezidentūroje kalbėjo politikas.

M. Sinkevičiaus manymu, energijos taupymo galimybės turi būti racionaliai įvertintos.

„Valstybė tikiuosi, kad padės. O ta padėjimas – dviplanis. Užfiksuoti tam tikrame lygyje tą kainą ir padėti labiausiai skurstantiems“, – teigė jis.

Politikas pabrėžė, kad labai svarbu suteikti deramą ir taiklią valstybės paramą verslui – antraip „bus blogai“.

„Jeigu klausti per „Achemos“, per „Lifosos“, per kitų įmonių prizmę, tai jie pasakytų – mums reikia pigių dujų, mums reikia pigios elektros. Ar valstybė gali tą atpiginti? Gal ir gali kažkuriam laikui. Klausimas – kuriam laikui“, – kalbėjo politikas.

Jo teigimu, sprendimų verslui reikia „ne rytoj, ne šiandien, o vakar“.

„Jeigu mes duosim, bet duosim kažkada po mėnesio kito, tai bus pašlakstymas ant karsto ir bus krūva įmonių subankrutavusios ir baigusios savo veiklą“, – akcentavo politikas.

Situacija „Achemoje“ – nemaloni

Anot M. Sinkevičiaus, energijos kainų krizė sudavė ir didelį smūgį Jonavos rajone įsikūrusiai akcinei bendrovei „Achema“. Įmonės situacija, pasak mero, nemaloni.

„Man žinoma, kad daugiau nei 40 proc. asmenų išleidžiami į prastovas iki lapkričio pabaigos. Bet, vėlgi, pasakoma, kad galbūt. O galbūt kitą mėnesį pradėsim dirbt“, – teigė meras.

„Norisi tikėt, kad situacija keisis į gerą. Bet kol kas požymių tam nėra. Lieka tikėjimas. O tikėjimas, žinot, toks dalykas – labai individualus ir asmeniškas“, – sakė jis.

ELTA primena, kad „Achema” rugpjūčio pabaigoje pranešė, jog Europoje ir toliau drastiškai augant gamtinių dujų kainai ir dėl to nevaldomai kylant trąšų savikainai, bendrovė nuo rugsėjo 1 dienos laikinai stabdo gamyklos veiklą. Kol kas paliekama tik dervų ir techninių dujų gamyba.

Gamyklai sustojus, dalis darbuotojų dirbs užtikrindami įrenginių priežiūrą bei apsaugą, likusiesiems bus skelbiamos prastovos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją