„Apie ką kalba žmonės, kurie dabar bando apginti savo lengvatas – teisę mokėti mažiau negu dirbantieji samdomą darbą, mažiau prisidėti prie viešųjų paslaugų, gaunant jų tiek pat. Iš esmės priešingoje pusėje yra interesas žmonių, kurie nuo tų pačių pajamų dabar moka santykinai didesnius mokesčius. Ir turiu pasakyti, kad jų yra gerokai daugiau, tik tie žmonės neturi tokių savo asociacijų ir neturi kažkokio būdo tai išreikšti“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė I. Šimonytė.

„Kažkaip atsitinka, kad viešai atsiranda tik interesas žmonių, kurie ir toliau nori mokėti santykinai mažesnius mokesčius. Tačiau valstybės uždavinys nėra ginti vieną ar kitą privatų interesą, o esant skirtingiems interesams, tame kažkaip atrasti bendrą vardiklį ir nuspręsti bendrą interesą“, – pridūrė ji.

Anot premjerės, nors siūlomas individualios veiklos apmokestinimas palaipsniui pašalins didžiulius skirtumus tarp savarankiškai dirbančių žmonių ir dirbančių samdomą darbą, tai nebus visiškas sulyginimas.

„Dabar pateiktas pasiūlymas per pereinamąjį laikotarpį eliminuoja tuos didžiulius skirtumus, bet jų visiškai nepanaikina. Premija už individualią veiklą, kad nesi samdomas darbuotojas ir prisiimi atsakomybę už save, vis tiek išlieka, net kai pasibaigia pereinamasis laikotarpis. Mano supratimu, tai yra teisinga“, – sakė ji.

Taip pat I. Šimonytė paminėjo, kad jei Seime nebus pritarta dirbančiųjų individualia veikla apmokestinimui, bus galimas tik labai ribotas išlaidų didinimas.

„Jei atsiduriame situacijoje, kad nėra palaikymo mokesčių pakeitimams, tai aš preziumuoju, jog taip pat nėra palaikymo pageidavimams, kurie didina vienas ar kitas biudžeto išlaidas. Ir tada bus paruoštas biudžetas tam tikru baziniu variantu, neapmokestinamų pajamų dydžio didinimas galės būti įgyvendintas tik labai ribotai“, – sakė ji.

ELTA primena, kad birželio pabaigoje Seimas po pateikimo pritarė daug diskusijų sukėlusiam mokesčių sistemos peržiūros paketui.

Pagrindiniu įstatymų projektus svarstysiančiu komitetu patvirtintas Seimo Biudžeto ir finansų komitetas, papildomais – Ekonomikos, Kaimo reikalų bei Socialinių reikalų ir darbo komitetai. Pataisos į parlamento posėdžių salę turėtų grįžti rudens sesijoje.

Vyriausybės pateiktoje mokesčių reformoje numatomi didesni mokesčiai daliai dirbančiųjų individualiai. Priėmus pakeitimus, daugiau asmenų turėtų mokėti nekilnojamojo turto mokestį, keistųsi kai kurių lengvatų taikymo tvarka, būtų įvesta minimali nedarbo išmoka.

Savo ruožtu 54 verslo ir profesinės asociacijos bendru pareiškimu išsakė kritiką šiai reformai. Kreipimąsi į Seimo frakcijas ir komitetus parengusios verslo struktūros ragina parlamentą atmesti siūlymus didinti dalies gyventojų pajamų apmokestinimą, motyvuodamos tuo, kad mokesčių didinimas pablogins šalies verslo aplinką, pakenks Lietuvos konkurencingumui ir paskatins šešėlinę ekonomiką.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją