Visgi, jos manymu, prieš imantis tokių pokyčių reikia įvertinti, ar šio skandalo poveikis bus tik momentinis, ar paveiks visą sistemą.

„Pirmiausia, turbūt reikėtų tuos klausimus (ar po „BaltCap“ skandalo planuojama griežčiau prižiūrėti pensijų fondų investicijas – ELTA) užduoti priežiūros institucijoms. Aišku, čia yra ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos atsakomybės, kas jau tenka Vyriausybei.

Tai žiūrėsime ar yra reikalingi kažkokie įstatyminiai pokyčiai, jeigu reikės, tikrai inicijuosime. Bet, man atrodo, kad reikia labai aiškiai suprasti, kad nėra idealių valstybių ar situacijų, kur tokie dalykai neįvyksta“, – trečiadienį žurnalistams teigė I. Šimonytė.

„Man atrodo, reikia atskirti atskirus epizodus ir įvertinti, koks gali būti sisteminis poveikis“, – sakė ji.

Premjerė taip pat paminėjo, kad panašūs skandalai vyksta ir kitose demokratinėse valstybėse, tad abejotina ar vien tik įstatymų pakeitimai leistų visiškai sustabdyti tokius pinigų pasisavinimus.

„Prisiminkime, nuo ko prasidėjo ne vienas globalus finansinis skandalas. Tai prasidėjo nuo įvairių įvykių finansinėse institucijose, kaip JAV ir Jungtinėje Karalystėje. Ir daugelyje tokių valstybių, kur demokratijos ir institucijų tradicija yra gerokai senesnė“, – aiškino premjerė.

ELTA primena, kad „BaltCap“ šiuo metu susiduria su reputacijos problemomis, po to, kai pernai lapkritį nutraukė sutartį su buvusiu „BaltCap Infrastructure Fund“ partneriu Šarūnu Stepukoniu. Jis įtariamas pasisavinęs apie 40 mln. eurų, kurių bent dalį galėjo pralošti kazino.

Pirmadienį pranešta, kad Š. Stepukonis buvo sulaikytas, teismas leido jį suimti iki vasario 24 d.

Vilniaus apygardos prokuratūra penktadienį pranešė, kad 2022 metais buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą iš bendrovės „Paysera LT“ gavus informacijos apie į Š. Stepukonio sąskaitą iš Lenkijos įmonės pervestus 3,9 mln. eurų. Pasak prokuratūros, tada nustatyta, kad pinigai buvo pervesti vykdant akcijų pardavimo sandorį, tad tyrimas nutrauktas, tačiau praėjusią savaitę jis buvo atnaujintas.

Tyrimą dėl Š. Stepukonio veiklos kontroliuoja Europos Prokuratūra, jį atlikti pavesta Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai (FNTT).