„Mano nuomonė tokia, kad Lietuva taikė šią sistemą iki 2018-ųjų metų pabaigos. Tada ši sistema buvo pakeista universaliais vaiko pinigais motyvuojant tuo, kad papildomu neapmokestinamu pajamų dydžiu negali pasinaudoti žmonės, kurie negauna pajamų, žmonės, kurie gauna per mažas pajamas, todėl, kad PNPD tuo metu už vaiką buvo ne 80 keli eurai, o gerokai didesni“, – trečiadienį Delfi televizijai teigė I. Šimonytė.

„Ta tvarka buvo taikoma, kritikuojama, kaip diskriminuojanti vaikus iš tų šeimų, kurios negali tuo pasinaudoti, todėl sistema buvo pakeista universaliais vaiko pinigais. Dabar, kai pakeitėme vieną sistemą kita sistema, kaip neva teisingesne, tada kažkas ateina ir sako „ant viršaus grąžinkime seną sistemą ant viršaus“, kodėl, nes vaiko nepakankamai greitai auga?“ – retorinį klausimą uždavė ji.

I. Šimonytė akcentavo, kad valstybė turėdama tam galimybę indeksuotų vaiko pinigus sparčiau ir tam nereikėtų grąžinti papildomos mokesčių sistemos, kuri jau buvo panaikinta.

„Turime tą patį biudžetą, nesvarbu, išlaidų pusėje ar pajamų. Jei valstybė galėtų indeksuoti vaiko pinigus sparčiau, ji tą ir darytų ir nereiktų sukurti papildomos mokesčių sistemos, kuri buvo panaikinta tam, kad padidinti vaiko pinigus“, – sakė politikė.

„Nuo naujų metų bus indeksuojami vaiko pinigai, taip, kaip numato bazinių dydžių indeksavimo įstatymas“, – aiškino konservatorė.

ELTA primena, kad prezidento vyr. patarėja Irena Segalovičienė praeitą savaitę teigė, jog šalies vadovas siūlo įvesti šeimos mokesčio lengvatą ir taip mažinti nelygybę bei NPD artinti prie minimalios mėnesinės algos (MMA) – kas yra strateginis tikslas.

Tuo tarpu socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė tvirtino, kad Prezidentūros siūlymas įvesti šeimos mokesčio lengvatą yra diskutuotinas, bet pastaraisiais metais yra nueita kitu – vaiko pinigų keliu ir vienos priemonės keisti kita nebereikėtų. Taip pat, pasak jos, Prezidentūra turėtų nurodyti kiek toks sprendimas kainuotų biudžetui ir koks būtų pajamų šaltinis.

Prezidentūros siūlymą taip pat kritikavo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mindaugas Lingė ir premjerės patarėjas Raimondas Kuodis.

Prezidentūra Eltai šią savaitę tvirtino, kad jeigu būtų pritarta G. Nausėdos siūlymui taikyti PNPD už vaikus, asmens uždirbančio MMA ir auginančio du vaikus, NPD su MMA susilygintų jau kitais metais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją