„Pavasario sesijoje norėtumėm, kad Vyriausybė pateiktų siūlymus Seimui svarstyti (mokesčių sistemos peržiūrą – ELTA). Nebūtinai pavasario sesijoje priimti, nes tai yra diskusija, turbūt, kuri užsitęs ilgiau“, – trečiadienį interviu radijo stočiai „Znad-Willi“ teigė I. Šimonytė.

„Tikiuosi, kad tuos pasiūlymus pavasario sesijai Finansų ministerija pateiks, o kiek užtruks diskusija – kadangi tai yra jau labiau ilgalaikiškesni dalykai – gali užtrukti ir ilgiau“, – kalbėjo ji.

Premjerė pažymėjo, kad diskusijos apie tai, kaip panaikinti Lietuvos mokesčių sistemoje esančias, jos teigimu, nepagrįstas privilegijas – vadinamąjį „gyvulių ūkį“, Seime būtų „svarbios ir vertingos“. Vis tik, pasak I. Šimonytės, jos turėtų būti gana sunkios.

„Negaliu garantuoti, ar ji būtinai bus sėkminga, nes, deja, taip jau yra, kad kalbant apie mokesčius, Lietuvoje dažniausiai yra įsivaizduojama, kad mokesčiai yra kažkoks blogis. Nors mokesčiai yra tai, kas apmoka viską, ką turime bendra, visas viešąsias paslaugas taip pat“, – sakė ministrė pirmininkė.

Anot Vyriausybės vadovės, šiemet jokių mokesčių sistemos pokyčių „tikrai nebus“ – nebent dėl nenumatytų priežasčių tektų koreguoti biudžetą.

„Šiems metams visi sprendimai priimti pernai, įsigaliojo su biudžetu. Metus turėtume pabaigti kaip esame susiplanavę – nereikės vėl atverti biudžeto dėl nenumatytų aplinkybių“, – pabrėžė I. Šimonytė.

ELTA primena, kad apie galimus mokestinius pakeitimus Finansų ministerija pradėjo svarstyti dar 2021 m., tų metų vasarį subūrus įvairių ekspertų ir politikų Mokestinių lengvatų peržiūros darbo grupę. Jos veiklos metu ministerija sulaukė apie 200 pasiūlymų, kaip koreguoti šalies mokesčių sistemą.

Pernai plataus mokestinių pakeitimų paketo ministerija nepateikė grįsdama dideliu geopolitiniu ir ekonominiu apibrėžtumu, kilusiu prasidėjus karui Ukrainoje, tačiau tikisi ją pateikti šių metų Seimo pavasario sesijoje. Ji prasidės kovo 10 d.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė yra sakiusi, kad ruošiamame mokestinių pakeitimų pakete visų pirma bus numatyti gyventojų pajamų apmokestinimo patobulinimai, taip pat aplinkosaugos, turto mokesčiai. Be to, bus siūloma įteisini investicinę sąskaitą, atskirai bus teikiamas nekilnojamojo turto mokestis.

Prezidentas Gitanas Nausėda yra sakęs, jog skeptiškai vertina galimybę dar šioje Seimo kadencijoje įgyvendinti plataus masto mokestinius pakeitimus. Jis tikina turįs didelių abejonių, ar politikai bei šios kadencijos parlamento politinės partijos turės pakankamai valios atidaryti didelį reformų langą.

Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė yra tvirtinusi, kad politinis langas, skirtas kompleksinei mokesčių pertvarkai, užsidarinėja ir reformos priėmimas Seime prilygtų stebuklui.