„Lietuvos banko prognozė išlieka didesnė, nei ta, pagal kurią yra paruoštas ateinančių metų biudžetas. Bet labai mažas skirtumas, nes Finansų ministerijos projekcija yra 1,7 proc. BVP augimo. Gali būti ir geresnis rezultatas ateinančiais metais, jeigu vartojimas bus spartesnis, nes jam bus nemažai gerų prielaidų“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė I. Šimonytė.

Premjerė taip pat tikisi, kad Europos Centrinis Bankas (ECB) imsis bazinių palūkanų peržiūrų, kas sukurs vartoti skatinančią aplinką ir pagerins ekonominę situaciją. Visgi, ji pabrėžia, kad tokių žingsnių poveikis priklausys nuo vartotojų atsargumo.

„Nesiimu spėlioti, ką imsis daryti ECB su bazine palūkanų norma. Bet tikėtina, kad gali būti peržiūrų ir ten. Tai tikėtina, kad vartotojams bus tokia aplinka, kur vartoti gali būti finansinių paskatų daugiau“, – sakė ji.

„Aišku, daug kas priklauso nuo vartotojų požiūrio ir nuo jų nuotaikų“, – pažymėjo ji.

ELTA primena, kad LB prognozuoja, kad Lietuvos ekonomika šiais metais trauksis 0,2 proc., o 2024 m. BVP augimui, jis sieks 1,8 proc.

Anot institucijos šiais metais gyventojų pajamos paaugo apie 12,2 proc., o 2024 m. augs dar dešimtadaliu, tuo metu kainų lygis nesikeičia jau pusę metų. Visgi, privatus vartojimas susitraukė 1,7 proc., bet prognozuojama, kad 2024 m. jis augs apie 2,4 proc.

Lietuvos eksportas 2024 m. turėtų augti 0,5 proc. nuo 5,3 proc. šiemet patirto nuosmukio.

LB duomenimis, nedarbo lygis Lietuvoje 2023 m. siekia 6,7 proc., o 2024 m. sieks 6,5 proc.

Taip pat LB valdybos pirmininkas G. Šimkus tvirtino, kad rinkų lūkesčiai, jog jau artimiausiu metu Europos Centrinis Bankas (ECB) galėtų mažinti palūkanų normas yra „perdėm optimistiniai“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją