I. Šimonytė sako, kad anksčiau sprendimai būdavo priimami kiekvieną savaitę, tačiau šįsyk Vyriausybė sprendžia dėl verslo atlaisvinimo sprendimų kelioms savaitėms į priekį.

„Pirmadienį – parduotuvės prekybos centruose, kurios iki šiol neveikė. Prieš savaitgalį galėtų pradėti veikti lauko kavinės. Ateinančią savaitę galėtų pradėti veikti sporto klubai. Nuo gegužės 3 dienos – likusi dalis turgaviečių“, – vardijo I. Šimonytė.
Ingrida Šimonytė

Kultūros ir sporto renginių darbo atnaujinimas, anot I. Šimonytės, priklausys nuo pačių rengėjų – kada jie galės susiplanuoti naujus renginius.

I. Šimonytė paaiškino, kad galimybių pasas apims kitus atlaisvinimus – Vyriausybė priims sprendimus, kurie nesusiję su šiuo galimybių pasu.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė patikslino, kad kavinės atsidarytų balandžio 22 dieną. Kino teatrai galėtų pradėti veikti nuo balandžio 19 dienos.

„Pats sprendimas dėl karantino nutarimo rytoj. Esame pasiruošę, kad nuo 19 dienos – prekybos centrai, nuo 22 dienos – lauko kavinės. Deja, dėl situacijos dar esame priversti riboti laiką, vertiname augančius skaičius, reanimacijos lovas, deja, drąsaus sprendimo iš karto negalime priimti. Kalbant apie renginius, galutinius suderins dar Sveikatos apsaugos ministerija ir Kultūros ministerija, nes kalbame apie renginius lauke ir viduje, norima nustatyti kriterijus ploto užimtumo. O apie kino teatrus, tokie, kad jiems apsimokėtų atsidaryti. Šituos dalykus mes atidarytume ne galimybių paso. Kinai – nuo 19 dienos galėtų atsidaryti“, – komentavo ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.
Aušrinė Armonaitė

Jau skelbta, kad lauko kavinės galės veikti nuo 9 iki 21 valandos. Prie vieno staliuko būtų leidžiama sėdėti ne daugiau nei 2 asmenims, išskyrus vienos šeimos ir (ar) vieno namų ūkių narius. Siūloma atverti viešojo maitinimo įstaigas, restoranus, kavines ir barus, kai užsakytas maistas ir gėrimai vartojami prie atvirose erdvėse esančių staliukų.

Anot premjerės, vakarojimas viešojo maitinimo įstaigose, ypač ten, kur vartojamas alkoholis, „nebūtinai yra saugiausias bendravimo būdas“.

Sporto klubai atsidarytų balandžio 26 dieną, tačiau galutinis sprendimas bus priimtas Vyriausybėje.

„Kai kalbame apie daug didesnius renginius, kur renkasi daug daugiau žmonių, sporto varžybas, kaip LKL finalas, ar kažkoks didelis koncertas, tam jau įsijungtų galimybių pasas“, – sako A. Armonaitė.

A. Armonaitė dar negalėjo patikslinti, ar savaitgaliais negalės veikti tik prekybos centrų parduotuvės.

„Dėl parduotuvių, iš tikrųjų, deja, turime priimti tą sprendimą, jog prekybos tinklai negalėtų dirbti savaitgaliais. Tačiau rytoj bus sprendimas, ir kas galės veikti savaitgaliais, mus dar vis dėlto reikia pasitarti“, – sako A. Armonaitė.

„Na tikrai visi pakeitimai neįsigalios pirmadienį, balandžio 19 dieną. Nes tam yra objektyvių kliūčių, gana daug veiklų Vyriausybė siekė pakeisti veiklos būdą“, – sako I. Šimonytė.

Anot jos, palaipsniai sprendimai leis išskaidyti darbuotojus, kuriems privaloma testuotis – vienu metu testuoti didelį skaičių nebūtų galimybių.

„Didelį srautą pradedančių dirbti žmonių sugrūdus į tą patį laiko tašką būtų ir sumaišties, ir sudėtinga išdėlioti“, – sako I. Šimonytė ir paaiškino, kad per dieną testuojant jau po 20 tūkst. asmenų mobilieji punktai yra apkrauti.

Bus taikomi griežti ribojimai

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys patikino, kad atlaisvinamam verslui įvairių reglamentavimų ir saugiklių bus daug.

„Jei žiūrėtume iš paukščio skrydžio, tai taip, nustatysime. Jei tai kino teatrai, kino klubai, nustatysime tam tikrą procentą vietų, kurios gali būti užimtos. Be abejo, apie kažkokį maitinimą negalėtų būti kalbos. Galbūt diskutuosime nustatyti bendrą žmonių skaičių, kuris būtų ribojamas“, – pavyzdį pateikė A. Dulkys.

Pasak jo, dalis reikalavimų verslui bus nustatyti pačiame Vyriausybės nutarime, tačiau paildomi reikalavimai bus apibrėžti operacijų centro vadovo sprendimais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (222)