„Ta kritika yra žinoma, bet aš turiu keletą komentarų, kurie būtų svarbūs. Pirmiausia yra taiklumas prieš laiką. Kainų šuolis yra labai didelis ir ten, kur reikia kurti specifines priemones, tam, kad jos būtų itin taiklios, tokiems dalykai ypatingai, jeigu kalbame apie verslą, reikia suderinti valstybės pagalbos schemą. Tam, gaila, bet reikia skirti mėnesius, ne dienas, ne valandas, per kurias galima paruošit vienokį ar kitokį sprendimą, bet tai yra ilgos procedūros, kurios, tiesą sakant atima labai daug laiko ir neleidžia spręsti problemų čia ir dabar“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams teigė I. Šimonytė.

„Dėl to, sprendimai, kurie yra pasiūlyti verslui yra dvejopi. Jie yra horizontalūs, bet laikini, ir tas yra labai aiškiai pasakyta, kad toliau jau sprendimai bus nutaikyti į tuos sektorius, kuriems pagalbos reikės papildomai, nes ir dabar dalis sprendimų yra toms veikloms, kurios yra energetiškai imlios, o kiti sprendimai yra horizontalūs. Tie horizontalūs sprendimai pasibaigs, nes jie yra greiti, bet netaiklūs, ta pastaba yra teisinga“, – pridūrė ji.

Kalbėdama apie paramą gyventojams, I. Šimonytė tvirtina, kad nėra taip, jog gyventojai nepatiria didėjančių kainų naštos ir čia yra balansuojamas tam tikras naštos pasidalinimas.

„Kažkiek kainos didėjimo yra perkeliama vartotojams, tam tikrą dalį kompensuoja valstybė mokesčių mokėtojų pinigais ir tai yra toks procesas, kuris vis tiek turės kažkada susiglausti. Per tą laiką žmonės gali padaryti sprendimus, kurių negali labai greitai padaryti“, – sakė politikė.

Vyriausybės vadovė aiškina, kad paprastai rimtesnių priemonių tiek žmonės, tiek verslai imasi tada, kada situacija jau priverčia tą daryti ir tuomet pasidaro eilės bei „butelio kakleliai“.

„Deja yra žmogiška prigimtis, kad paprastai kažkokių rimtesnių priemonių tiek žmonės, tiek verslai imasi tada, kada jau situacija pradeda labai stipriai spausti, tada pasidaro eilės, butelio kakleliai, pasidaro, kad visi labai nori, bet nėra kas padaro. Tokiems dalykams taip pat reikia laiko“, – aiškino premjerė.

I. Šimonytė tikino kritiką girdinti, tačiau, anot jos, nėra taip, kad Vyriausybė siūlo visiems viską kompensuoti tik biudžeto lėšomis. Vyriausybė, premjerės teigimu, siūlo judėti „ikrementiškais žingsniais“.

„Tą kritiką girdime, vertiname, bet nėra taip, kad Vyriausybė siūlo tik biudžeto lėšomis visiems viską kompensuoti, bet siūlo tiesiog judėti ikrementiškais žingsniais, kadangi kainų augimas yra kartais.

Jeigu kainų augimas būtų 10-15 proc., žinoma, tada tas išlyginimas per pajamas būtų logiškiausias, bet dabar, kada mes kalbame apie labai didelį kainų šuolį, žmonių, kuriems pagal pajamas reikėtų paramos, būtų tiek daug, kad pats mechanizmo kūrimas ir laiko skyrimas tam, tiesą sakant, tokiomis aplinkybėmis yra mažai efektyvus“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją