Ministrės pirmininkės vertinimu, šalies vadovas siūlo „tiesiog sumažinti biudžeto pajamas“ bei „ant pakeistos sistemos viršaus uždėti seną“.

„Jei prezidentas įsivaizduoja, kad pasiūlys tą patį, bet kitoje pusėje – tiesiog sumažinti biudžeto pajamas – tai kokią problemą tai sprendžia aš vis dėlto nesuprantu. Nes Lietuva atsisakė šitos sistemos, pasirinko kitą. Ar ji teisingesnė, ar mažiau teisinga – čia jau yra ilgų diskusijų dalykas.

Ant tos pakeistos sistemos dabar ant viršaus uždėti seną – labai atsiprašau, bet prezidentas dar nepasiekė savo 35 proc. nuo BVP perskirstymo tikslo, manau, kad apie tai kalbėti – labai anksti“, – pirmadienį „Info TV“ sakė I. Šimonytė.

Pasak jos, Gitano Nausėdos kabineto siūloma tvarka jau galiojo anksčiau ir buvo atšaukta ankstesnės Vyriausybės – premjerės manymu, gana pagrįstai.

„Čia yra klasika. Iš pradžių kažkas panaikina šitą papildomą NPD (buvusi Vyriausybė) ir argumentuoja argumentais, kurie nėra visiškai blogi: tuo, kad papildomu NPD negali pasinaudoti gaunantys labai mažas pajamas (arba jokių pajamų) ir tokiu būdu tų žmonių vaikai gaunasi truputį nuskriausti. Ta sistema buvo atšaukta 2019 m., pakeista vaiko pinigais“, – kalbėjo I. Šimonytė.

„Suprantu, kad visi labai norėtų, kad vaiko pinigai augtų pumpuruojančiu būdu. Bet visa tai atsiremia į biudžeto galimybes. Dėl to vaiko pinigai indeksuojami pagal įstatyme nustatytą formulę ir, žinoma, tas augimas pastaraisiais metais nėra kažkoks didžiulis“, – akcentavo premjerė.

ELTA primena, kad prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė praėjusią savaitę užsiminė, kad prezidentas siūlo įvesti šeimos mokesčio lengvatą ir taip mažinti nelygybę bei NPD artinti prie minimalios mėnesinės algos – kas yra strateginis tikslas.

Tuo tarpu socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė tvirtina, kad Prezidentūros siūlymas įvesti šeimos mokesčio lengvatą yra diskutuotinas, bet pastaraisiais metais yra nueita kitu – vaiko pinigų keliu ir vienos priemonės keisti kita nebereikėtų. Taip pat, pasak jos, Prezidentūra turėtų nurodyti kiek toks sprendimas kainuotų biudžetui ir koks būtų pajamų šaltinis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją