„Yra buvę atvejų, kai 2008 metais biudžetas per mėnesį buvo keičiamas labai stipriai. Buvo labai sunkūs metai, buvo labai mažai laiko, buvo visai kita situacija negu dabar. Bet tai nėra neįmanoma. Įmanoma daug ką padaryti, klausimas – ką reikia daryti. Šiuo atveju situacija yra truputį kita“, – spaudos konferencijoje teigė ji.

I. Šimonytė taip pat pažymėjo, kad, prieš tvirtinant kitų metų biudžetą, prireiks peržiūrėti ir patobulinti ne vieną jo punktą.

„Pajamų planas turi būti realistiškas, dėl Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (RRF) lėšų neturi būti jokios miglos. (Į biudžetą – ELTA) turi būti įtrauktos tos išlaidos, kurios privalomos pagal įstatymus, kurios dabar yra neįtrauktos, kad ir pensijų indeksavimas.

Taip pat COVID-19 situacijai turi būti palikta tam tikra saugumo pagalvė, kuri gali būti Vyriausybei reikalinga. O toliau visos kitos peržiūros koncentruosis aplink vadinamąjį DNR planą, kiek mes tų įsipareigojimų dar neturėdami pinigų turime ar neturime prisiimti“, – sakė ji.

Išrinktoji premjerė taip pat mano, kad kai kurie kitiems metams numatyti mokesčių planai, ypač PVM planas, yra pernelyg ambicingi.

„Kai kurių mokesčių, visų pirma, pridėtinės vertės mokesčio (PVM), planas kitiems metams man atrodo yra tikrai labai drąsus. Daromos prielaidos, kad kitais metais dabar padaryti (mokestiniai – ELTA) atidėjimai bus didele dalimi sumokėti. Bet ar tai tikrai yra pagrįsta prielaida, turint omenyje šį karantiną, kuris dar turės būti tęsiamas, tikrai manau, kad yra labai didelis klausimas. Ir net jei tai eliminuosime, vis tiek pajamų planai, bent jau PVM, man atrodo labai ambicingai“, – sakė ji.

„Mes kalbame apie tikrai žymias sumas, nes PVM yra turbūt pagrindinis valstybės biudžeto šaltinis. Kai matome 10 proc. augimą, aš nelabai suprantu, iš kur tokia ambicija gali būti realizuota“, – pridūrė I. Šimonytė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)