„Tai yra politikų prerogatyva paskirstyti valstybės lėšas tarp įvairių poreikių, bet iš ekonomisto perspektyvos ilgalaikės lengvatos (PVM – BNS) poreikio restoranų verslui nėra pagrindo“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė centrinio banko vadovas.

„Lengvatos yra iškraipymas tam tikro standarto, kuris iš principo galioja visiems, tik atskirai grupei tu nustatai kitokį mokestinį reguliavimą“, – pridūrė jis.

G. Šimkaus teigimu, bet kokios mokestinės lengvatos turėtų galioti apibrėžtą laiką ir spręsti konkrečias problemas.

„Lengvatos yra labai pavojinga teritorija ta prasme, kad kai tu pradedi jas taikyti, įsisuki į begalinį lengvatų ratą“, – pabrėžė LB valdybos pirmininkas.

„Mes ir tuomet, 2021 metų pradžioje, kai buvo pradėta kalbėti apie laikinas lengvatas restoranams, turėjome skeptišką požiūrį, ir gyvenimas jį patvirtino, kad nėra nieko nuolatinesnio už laikiną“, – pridūrė G. Šimkus.

LB vadovas anksčiau ne kartą sakė nepritariantis siūlymui neterminuotai pratęsti ir šiemet baigiančią galioti PVM lengvatą viešbučiams.

Seimas ketvirtadienį po svarstymo pritarė siūlymui 9 proc. PVM lengvatą maitinimo verslui pratęsti pusmečiui – iki 2023 metų liepos, o ne metams. Tuo metu jau 7 metus galiojančią tokią pat lengvatą apgyvendinimo sektoriui nutarta taikyti neterminuotai. Tačiau galutinai dėl lengvatų Seimas balsuos kitą savaitę.

Lengvatinis 9 proc. PVM maitinimo įstaigoms buvo pritaikytas kaip pagalbos priemonė nuo koronaviruso pandemijos nukentėjusiems šalies verslams, ji turėjo galioti iki šių metų pabaigos. BFK iš pradžių jį siūlė taikyti neribotai, vėliau apsisprendė, kad lengvata būtų taikoma tik visus 2023 metus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją