Prognozuoja kainomis švelnesnį šildymo sezoną

Orai kol kas vasariški, tad termofikacinių elektrinių kaminai – dar nerūksta, tačiau ruduo, nori ar nenori, vis tiek ateis. Kartu su juo – ir visų nelaukiamas šildymo sezonas. Ekspertai ramina, jog jis bus mažiau baisus nei praėjęs.

„Turėtume matyti pigesnį šildymo sezoną. Mes prognozuojame, kad jis bus pigesnis bent 20 procentų“, – teigė laikinoji Lietuvos energetikos agentūros vadovė Agnė Bagočiūtė.

Agnė Bagočiutė

Šildymo kainos labiausiai mažėja dėl atpigusio biokuro.

„Šiemet matome jau 60 procentų atpigusias kainas, ir biokuro įsigyjama maždaug už 20 eurų už megavatvalandę“, – teigė A. Bagočiūtė.

Tačiau šildymo kainos Lietuvoje – skirsis. Kalbant apie didmiesčius, pigiausia šiluma bus Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose. Vilniuje, nors kogeneracinėje jėgainėje pradės deginti biokurą, bus kiek brangiau, bet vis tiek pigiau nei pernai. Brangiausiai mokės panevėžiečiai.

Skirtingos kainos

Galime pasiguosti, kad iš Baltijos šalių – Lietuvoje šildymas pigiausias. Estijoje jis šiek tiek brangesnis, o labiausiai pinigines per žiemą patuštins Latvijos vartotojai, tačiau Šilumos tiekėjų asociacijos vadovas atkreipia dėmesį, kad, nors didmiesčių gyventojai Lietuvoje mokės pigiau, kuo mažesnis miestas – tuo didesnės kainos.

„Pati blogiausia situacija bus tose vadinamose žiedinėse savivaldybėse, kur yra daug mažų miesčiukų, kur biokuro yra nedaug ir jose vis dar naudojama nemažai gamtinių dujų. Ten kainos gali siekti 0,15-0,16 centų už kilovatvalandę“, – dalijosi Valdas Lukoševičius.

Valdas Lukoševičius

Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Panevėžio rajonų, kuriuose šilumą tiekia mažos įmonės, gyventojai mokės net 3 kartus daugiau nei jų kaimynai iš gretimo miesto.

„Tuose prasčiausiose namuose ir ne atskiruose namuose, o grupėje tų pačių prasčiausių, bendrabučio tipo namų, kurie aukšti, siauri, labai prapučiami, mažai renovuoti – pernai ten vidutinė sąskaitos vertė buvo apie 150 eurų. Geriausiuose pastatuose, grupėje naujų, renovuotų pastatų buvo apie 43-45 eurus“, – teigė V. Lukoševičius.

Sovietinės statybos daugiabučiuose vidutinė sąskaita praėjusį šildymo sezoną buvo 100-110 eurų per mėnesį, tad, pasižiūrėję į praėjusio sezono šildymo sąskaitas, nubraukite penktadalį sumos ir matysite, kiek maždaug mokėsite ateinančią žiemą.

Žinios individualių namų savininkams

Geros žinios ir individualių namų savininkams. Beveik dvigubai biržoje atpigo malkos ir granulės.

„Perkant pagal skelbimą malkas ir kūrenant tą pečių, aišku, yra pigiausia ir tas, turbūt, išliks, bet jas kas rytą, kas penkias valandas reikia nešioti, krauti, pelenus valyti – tai jau praeitas etapas yra“, – teigė Lietuvos energetikos agentūros duomenų analitikas Antanas Budraitis.

Antanas Budraitis

Šildymas pigs ne tik dėl pigesnio biokuro, bet ir dėl dujų.

„Jeigu kalbant apie didmeninę dujų kainą, tai nuo 240 eurų už megavatvalandę dabar nukrito iki 35 eurų už megavatvalandę. Tai kritimas, palyginus su pernai metais, yra didžiulis“, – teigė Lietuvos energetikos agentūros duomenų analitikas Dovydas Balčiūnas.

Tačiau tų individualių namų vartotojai, kurie šildosi dujomis, tokio didelio pigimo nepajus. Šį šildymą sezoną žmonės pradės mokėdami mažiau 0,05 centais už kubinį metrą, nei mokėjo pavasarį. Kokios kainos bus nuo kitų metų sausio, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba tvirtins tik lapkritį.

Visą reportažą galite rasti LNK portale: