„Bendra tendencija, lyginant su praeitais metais, yra mažėjantis skaičius. Ypatingai jaučiasi būtent dėl užsieniečių skaičiaus, faktiškai, užsieniečių yra apie 40 procentų sumažėję“, – pasakojo viešbučio „Audenis“ vadovas Žydrūnas Kazlauskas.

Kavinės taip pat neperpildytos.

„Bendrą apyvartą irgi stebime mažėjančią, bet stengiamės, kaip sakau, pakeisti tuos vienadienius, dvidienius turistus į grupes“, – teigė Ž. Kazlauskas.

Sanatorijos, siūlančios sveikatinimo procedūras – visiškai užimtos, tačiau komerciniuose korpusuose – liūdniau.

„Labai gerai sekėsi su medicinine reabilitacija, mus žmonės rinkosi, tikrai visą laiką buvome pilni, vykdėme visas sutartis su ligonių kasomis, na, o komercija – tikėjomės, kad bus geriau. Tam, kad prisikviestumėme žmones, nuolatos taikome akcijas ir branginti kol kas negalima. Už tai sunku labai yra išsilaikyti“, – atviravo „Versmės“ sanatorijos direktorė Rasa Norkienė.

Svarstoma, kas lėmė sumažėjusį turistų srautą.

„Oro uostai perpildyti, iš tikrųjų, pernai, po kovido dar daugelis šalių ir toliau taikė apribojimus, žmonės laikėsi Lietuvoje, o šiemet lietuvaičiai pakėlė sparnus“, – teigė R. Norkienė.

Dėmesio sulaukia pramogos

Keičiasi ir keliavimo įpročiai – vis dažniau į kurortą atvykstama trumpam, neretai vienai dienai, dėl to turistų trūkumo nejaučia tik siūlantieji pramogas. Šiemet Birštone dar labiau suaktyvėjusios vandens pramogos.

„Muzikiniai plaukimai, vakariniai plaukimai Birštonas-Prienai-Birštonas ypatingai daug susidomėjimo sulaukia. Gyva muzika laive būna, jis vakarinis toks, tai jis visą laiką plaukia su 70-80 keleivių, o šiokiadieniai, be abejo, šiek tiek sausesni“, – pasakojo keleivinio lėktuvo „Algirdas“ savininkas Mindaugas Žiedelis.

Populiarios ir ekstremalios pramogos – vasaros rogutės bei skrydžiai oro balionais.

„Klientų turime šiek tiek mažiau, bet, kaip sakau, tikime šviesa ateitimi, plečiamės, investuojame“, – teigė vasaros rogučių trasos savininkas Domas Galbuogis.

Rogučių trasa Birštone (Pauliaus Grigaliūno nuotr.)

„Žmonės nori skristi, jaučiame tokį, sakykime, suintensyvėjimą, susidomėjimą tais skrydžiais, nes Nemuno kilpos iš kilometro aukščio – tikrai paperkantis vaizdas“, – teigė Ž. Kazlauskas.

Užsienio turistai

Kempingo atstovai vardijo, iš kokių užsienio šalių teko sulaukti turistų, tačiau pripažino, kad, lyginant su prieškovidiniais metais, lankytojų srautai sumenko.

„Vokiečiai vis dar yra pirmoje vietoje, bet šiemet jau ir olandų poilsiautojai su savo nameliais mus pasiekė, jau ir prancūzai atvažiuoja, suomių daugėja ir, aišku, artimasis užsienis – Lenkija, estų nemažai, kas yra džiugu, pavyzdžiui, estai pravažiuoja Latviją nesustodami, o sustoja pas mus Lietuvoje poilsiauti“, – dalijosi kempingo savininkas Linas Žabaliūnas.

Sezonui įsibėgėjant, Birštonas daug vilčių deda į vienos užsienio šalies turistus.

„Su nekantrumu laukiame Izraelio turistų, nes būtent šiuo laikotarpiu jie ir pradeda rinktis savo atostogų laiką Lietuvoje, kada yra itin aukšta temperatūra Izraelyje. Liepa-rugpjūtis yra būtent tie mėnesiai, kada jie išvyksta į kitas, vėsesnes šalis“, – teigė Birštono turizmo informacijos centro vadovė Rūta Kapačinskienė.

Kurortas turistus bando vilioti mineralinio vandens keliais, ekskursijomis, laivyba ir kitais užsiėmimais.

Visą reportažą žiūrėkite LNK portale: